Festivaller ve Oyunlar: Çeşitli ilahların onuruna görkemli festivaller kutlanmıştır. Bunların bir kısmı her sene yapılırken bir kısmı daha seyrek düzenlenir. Bu festivaller çoğunlukla dini bir karaktere sahip olsa da kimi zaman iğrenç cümbüşlere evrildiği olur. Bu festivaller kutlandıkları dönemde öyle önemli kabul edilmiştir ki savaşlara dahi ara verilerek insanların düşmana ait bölgelerden geçmesine müsaade edilir.
Antik dönemdeki en ünlü oyunlar Olimpiyat, Pythia, Nemea ve İsthmia oyunlarıdır. Her dört senede bir Olympia ovasında düzenlenen Olimpiyat oyunları o denli önemlidir ki zaman bile bu oyunlara göre hesaplanmıştır. Pythia oyunları her dört senede bir Apollon onuruna Delfi’de düzenlenir. Nemea oyunları, Herkül’ün Nemea aslanını öldürdüğü yerin yakınındaki Nemea ormanında ve yine Herkül onuruna iki senede bir düzenlenir. İsthmia oyunları ise iki yılda bir Korint Boğazı’nda Neptün şerefine gerçekleştirilir.
Anlamlandırma ve Yorum: Bu mitlerin babadan oğula aktarılan hikâyeler olarak yüzyıllardır var olduğunu ve çok geniş bir şekilde yayılmış olup anlatıldıkları yer ve zamana göre yerel bir renk kazandıklarını düşünürsek pek çok masalın olaylarındaki farklılıkları ve mitoloji uzmanlarının bu farklılıkları uyarlamadaki anlaşmazlıklarını açıklamak kolay olacaktır.
Bu mitlerin yorumu araştırmacılar için uzun zamandır verimli bir çalışma sahası teşkil etmiştir. Bazıları bu mitleri insan hayatının farklı aşamalarını ve doğa olaylarını resmeden alegoriler olarak görmüştür. Başka araştırmacılar ise mitleri bir mecaz şeklinde gizlenmiş tarihi gerçekler olarak kabul etme eğilimindedir. Buna göre tıpkı bir kartopunun yuvarlanırken taşları, sopaları ve başka şeyleri toplaması gibi mitler de aktarıldıkça yeni malzemeler edinmiştir.
Filologlar, “Nasıl ki istiridyenin bir hastalığı sonucunda inci oluşursa, dilin bir hastalığı sonucunda da mitler oluşmuştur,” der. Ayrıca tüm mitolojilerin anahtarının dilde yattığını savunurlar. Öte yandan, antropologlar ise mitleri izah edebilmek için insan, insan düşüncesi ve insan dilinin birleşimine bakılması gerektiğini söylemektedir. Bu muhteşem mitlerin kökenine ve anlamına dair gerçek ne olursa olsun, kitaplar doğduğundan beri her çağın ve ulusun edebiyatını ve özellikle de şiirini zenginleştirmeye yaradıkları kabul edilecektir.
Yunan, Hint, Babil, Mısır ve İskandinav Mitolojilerindeki Karşılıklarıyla
Roma Tanrıları ve Kahramanlarının Alfabetik Bir Listesi
Aesculapius: Yun. Asklepios
Amor: Yun. Eros
Apollo: Yun. Apollon ya da Helios – Mıs. Oros
Aurora: Yun. Eos
Bacchus: Yun. Dionysos
Bellona: Yun. Enyo
Ceres: Yun. Demeter
Coelus: Yun. Uranüs
Kupid ya da Amor: Yun. Eros – Hint. Kamadeva veya Kama
Diana: Yun. Artemis
Discordia: Yun. Eris
Fama: Yun. Pheme
Fatum: Yun. Anake
Flora: Yun. Chloris
Fortuna: Yun. Tyche – İsk. Freyr
Furiae, Dirae, Semnae: Yun. Erinyeler veya Eumenides
Herkül: Yun. Herakles
Juno: Yun. Hera – Bab. Hada
Jüpiter: Yun. Zeus – Hint Dyaus veya İndra veya Janitar – Mıs. Hemphta – İsk. Odin veya Woden
Justitia: Yun. Dike veya Astraea
Juventas: Yun. Hebe veya Dia
Latona: Yun. Leto
Luna: Yun. Selene
Mars: Yun. Ares – Hint. Kumara – Mıs. Papremis – İsk. Hildur
Merkür: Yun. Hermes – Hint. Ganesa – Mıs. Thoth
Minerva: Yun. Athena
Ors: Yun. Thanatos
Neptün: Yun. Posiedon
Noks: Yun. Niks
Paks: Yun. Eirene veya İrene
Plüton: Yun. Hades – Mıs. Serapis veya Osiris
Proserpine, Proserpina veya Libera: Yun. Persefoni veya Kora
Polluks: Yun. Polydeuces
Satürn veya Saturnus: Yun. Kronos
Sol: Yun. Helios – Hint. Surya – Mıs. Horus
Somnus: Yun. Hypnos
Suada veya Suadela: Peitho
Terra: Yun. Ge veya GaiaUlysses: Yun. Odysseus
Venus: Yun. Afrodit – Mıs. Kinu – İsk. Freyr
Vesta: Yun. Hestia
Victoria: Yun. Nike
Vulcan: Yun. Hephaestus – İsk. Egil
A
Abaeus: Yunanistan’daki Abae şehrinde yaşayan ve ona tapınan insanların Apollon’a verdiği bir unvandır.
Abas: Hypermnestra ile Lynceus’un oğlu ve çocukluklarından beri birbirlerine olan amansız nefretleriyle tanınan biraderler Acrisius ile Proetus’un babasıdır. Başka kaynaklara göre Meganira’nın oğludur ve kurbana saygısızlık ettiği için bir su kertenkelesine dönüştürülmüştür.
Abderus: Herkül’ün zırhını taşıyan kişi olup Abderus şehrine onun ismi verilmiştir.
Absyrtos: Kolhis Devleti’nin kralı olan Aietes’in oğludur. Güzel ama zalim büyücü Medea, babasının öfkesinden kaçabilmek için kardeşine kıyar. Bkz. İason.
Acestes: Troyalı (Truvalı) bir prens olup Sicilya’nın bir bölgesinin de valisidir. Aeneas, kadınları, ihtiyar erkekleri ve savaşlarında hizmet edemeyecek olan herkesi İtalya’da onunla bırakmıştır.
Acidalia: Venüs’e verilen bir soyadı olup Böotya’daki bir pınardan gelir.
Acis: Faunus ile Simaethis adlı nemfin oğlu olan Sicilyalı bir çobandır. Polyphemus, kıskançlık yüzünden ona bir kaya fırlatarak ölümüne yol açar. Acis’i büyük bir tutkuyla seven Galatea ise onun akan kanını hâlâ adını taşıyan nehre dönüştürür.
Acreta: Acrete ile aynıdır. Bkz. Kakia.
Acrisius: Abas’ın oğlu ve Proetus’un kardeşidir. Tahtına bir varis bırakamayacağından korktuğu için kâhine danışır. Kâhin de ona bir kızının olacağını söyler. Ayrıca kızının oğlu onu öldürerek