Konge, kirke og samfund. Группа авторов. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Группа авторов
Издательство: Ingram
Серия:
Жанр произведения: Историческая литература
Год издания: 0
isbn: 9788771246117
Скачать книгу
stiftsgodset, der ikke er med i listerne over de enkelte herreder. Som tillæg til listen findes imidlertid en summarisk liste over skattebetaling af bispens bønder. Den anfører i alt 491 skattebetalere i de 11 herreder. Alt i alt betyder det, at der var betalt skat af mindst 3.041 betalere.

      Alt i alt ser det således ud til, at man som hovedregel kan omregne skatteydere til gårde. Der synes stort set ikke at have været andre grupper med, og omvendt synes ingen særlig gruppe af gårdmænd at være friholdt. Det betyder dog ikke, at skattelisten er en fuldstændig fortegnelse over gårdmændene i de 11 herreder. Det forhold, at listen direkte eller indirekte omfatter 3.041 bønder, hvilket kun svarer til 85 % af det samlede gårdtal i herrederne i 1680’erne, peger kraftigt i retning af, at dækningen er ufuldstændig. Der er derfor behov for at inddrage yderligere kildemateriale.

      Dette behov er der også, fordi skattelisten ikke giver tilstrækkelige oplysninger om bopælen for de bønder, den medtager. Skattelisten er stort set entydig på herredsniveau, i og med at den består af separate lister for hvert herred. Denne opbygning brydes kun undtagelsesvis. Det er straks vanskeligere på de lavere niveauer. Det gods, der nævnes summarisk, er der ikke nærmere geografiske oplysninger om. Af de 2.200 individuelle skattebetalere er der klare stedsoplysninger ved ca. halvdelen i form af et bynavn eller et ibid, mens der intet står ved den anden halvdel.

       De supplerende kilder til kron- og kirkegods

      På grund af de problemer, der er i brugen af skattelisten, er det øvrige kildemateriale gennemgået og konfronteret med skattelisten. Gennemgangen omfatter for kron- og kirkegodsets vedkommende et kildemateriale svarende til det, der er brugt i andre lokal- og regionalundersøgelser.

      Bruttooverensstemmelsen mellem kilderne er god. Skattelisten omfatter i alt 238 skattebetalende “bønder og krontjenere” i Sallings fire herreder – jordebogen 240 besatte gårde foruden 31 øde selvejergårde og en øde fæstegård. Tallene for skatteydere er identisk med antallet af besatte gårde i jordebogen i Rødding herred, mens jordebogen har to besatte gårde mere end skattelisten i Nørre herred og syv gårde mere i Hindborg herred, men til gengæld syv besatte gårde færre i Harre herred.

      På sogneniveau er forskellen endnu noget større. Skattelistens oplysninger er tolket på den måde, at personer uden stedsbetegnelse forsøgsvis er henført til samme sogn som nærmest ovenstående person med stedsangivelse. 140 af skattelistens 238 skatteydere kan derpå genkendes ved navn i jordebogen i det sogn, hvor vi ventede at finde dem. Yderligere syv bønder genfindes ved navn, men i et andet sogn end det ventede. Vi har dermed i alt genfundet 62 % af skattebetalerne ved navn. Geografisk medfører vor nye viden om de syv bønders bopæl, at yderligere ti af skattelistens bønders bopæl må omtolkes ud fra rækkefølgen. De fleste knytter sig til nogle særlige “selvejergodser”, hvor én selvejer ejede gårde i flere byer. Stort set alle tilfælde knytter sig til ét herred: Nørre. Hypotesen om, at bønder uden stedsbetegnelse skal henføres til samme sogn som nærmest foranstående med stedsbetegnelse er altså ikke helt sikker, men holder dog i de fleste tilfælde. Den vil i det følgende blive brugt til at udfylde mindre huller, men ikke til at placere lange rækker af bønder uden stedsbetegnelse.

      Efter denne ændrede tolkning af i alt 17 bønders bopæl i skattelisten, synes denne at have 14 bønder/gårde, der ikke findes i jordebogen, mens denne på sin side har 16, der mangler i skattelisten. Blandt de sidste er det mest entydige, at jordebogen rummer otte kongelige fæstegårde i den lille by Vinde tæt ved Skivehus. Disse er der intet spor af i skattelisten, og de synes friholdt for skatten, måske fordi de var besat med kongelige ugedagsmænd. Resten af uoverensstemmelserne er spredt over forskellige sogne, dog sådan at skattelisten generelt har lidt flere gårde i Harre herred, hvor jordebogen til gengæld omfatter en del øde selvejergårde. Nogle af disse synes at have været besat 1524/25.

      For Nørlyng herreds vedkommende findes en jordebog svarende til Skivehusjordebogen i Claus Gjordsens samlinger, men til gengæld savnes et særligt afsnit om selvejere og kronfæstere i skattelisten, idet disse angives at stå blandt lensmanden, hr. Mogens Lauridsen (Løvenbalk)s egne bønder. Jordebogen viser imidlertid, at lenet Nørlyng herred kun omfattede otte selvejerbønder! Mindst seks af disse kan genkendes