Estimades màquines
Carme Torras
ESTIMADES MÀQUINES
Ed. Males Herbes
2021
Primera edició: novembre 2020
Segona edició: maig 2021
© Carme Torras
© de la il·lustració de la portada, Toni Benages
© d’aquesta edició, Editorial Males Herbes S.C.P
Guilleries, 26, 1 - 2
08012 Barcelona
ISBN: 978-84-125058-2-5
Producció de l’ePub: booqlab
Disseny i maquetació: Eduard Vila / www.eduvila.com
Correcció: Agnès Prats
Sota les sancions establertes per les lleis, queden rigorosament prohibides, sense l’autorització per escrit dels titulars del copyright, la reproducció total o parcial d’aquesta obra per qualsevol mitjà o procediment mecànic o electrònic, actual o futur —incloent-hi les fotocòpies i la difusió a través d’internet— i la distribució d’exemplars d’aquesta edició mitjançant lloguer o préstec públics.
Índex
Zacaries i el rellotge de l’ànima
ANADA I TORNADA EN FUNICULAR
Dedicat als veïns de Vallvidrera.
—Senyor Damià Fornells, senyor Damià Fornells, el seu net Marc l’espera a recepció —la veu metàl·lica retruny a la sala de jocs i hi congela per uns instants l’activitat; un munt de caps paren l’orella a l’uníson i giren després també en sincronia cap a l’home que, assegut a la butaca més distant de l’aparell de televisió, alterna la lectura del diari amb la contemplació de l’esplèndida vista panoràmica sobre Barcelona que ofereix el finestral.
Ho ha sentit bé? No, no és possible, en Marc és a Alemanya des que sa mare es va casar per segona vegada i només per Nadal rep notícies seves. Això és que el cap ja comença a jugar-li males passades: d’ençà que va llegir que substituirien el vell funicular de Vallvidrera per un de nou, ha pensat tant en ell, que ara fins sent veus que pronuncien el seu nom... però per què el miren tots, doncs?
S’aixeca per treure’s les mirades del damunt, però no va cap a recepció, sinó que es refugia al lavabo. I tant com li agradaria tornar a veure en Marc! I poder-li explicar que el funicular, el seu funicular, ja és història. Tantes tardes emocionants com hi havien passat. Si tanca els ulls, encara pot veure la cara d’alegria del nen quan, en sortir al pati de l’escola, el veia a ell esperant-lo fora. «M’ha vingut a buscar l’avi Damià! M’ha vingut a buscar l’avi Damià!», anunciava exultant a tot company que se li posés a tret. Només per aquesta rebuda ja pagava la pena empassar-se totes les desavinences familiars, i això era només l’aperitiu del que...
—Senyor Damià Fornells, senyor Damià Fornells, el demanen a recepció —ara sí que ho ha sentit clarament, deu ser que la nora ve a fer-li una estona de companyia; no era tot una al·lucinació, doncs. Es passa la mà pels cabells davant del mirall, s’estira el coll de la camisa i surt tan dret com pot cap a la recepció.
En entrar, se li il·lumina la cara i li venen ganes de cridar «M’ha vingut a buscar el meu net Marc! M’ha vingut a buscar el meu net Marc!», però no té prou confiança amb la recepcionista i no hi ha ningú més al voltant. Avança amb una feixuguesa exagerada pel dubte entre abraçar-lo o donar-li la mà, lluitant alhora amb dues llàgrimes que amenacen de negar-li la visió, quan en Marc, amb la seva espontaneïtat de sempre, se li llança al damunt i la forta abraçada empeny, ara sí, les llàgrimes fora del mur de contenció.
L’ha vingut a recollir per fer un viatge plegats en el nou funicular, li explica, es va assabentar per casualitat que l’havien de substituir i llavors mateix va planejar d’anar a veure el nou amb ell... i aquí es trobava.
—He d’agafar alguna cosa? —pregunta l’avi Damià tot palpant-se maquinalment les butxaques.
—Només la jaqueta —respon, radiant, en Marc—, aquesta vegada els estris els duc jo.
L’avi refusa l’oferiment d’anar a la plaça en cotxe: avui es veu amb cor d’arribar-hi caminant, a més així podran parlar mentre passegen i, per què no, lluirà net davant dels veïns. Comencen parlant dels estudis del noi, de la dificultat d’examinar-se en una altra llengua encara que sigui amb temes tècnics... saben, però, que tard o d’hora acabaran evocant les seves tardes al funi, un plaer segur que ambdós es reserven per a més endavant; i està clar que serà en Marc qui, sense poder-se resistir a diferir-lo més, a la fi l’encetarà:
—Avi, recorda la nostra última estimació del desnivell que salva el funi?
—És clar, fill, que la recordo: 158 metres —potser no recordarà el que ha menjat per dinar o el nom del company d’habitació, però aquesta dada la té ben gravada—; les informacions de l’empresa deien que eren 163, però a nosaltres ens en sortien 158.
—Guarda encara el nivell i la cinta mètrica que fèiem servir? —la imatge de l’avi ajupit a l’andana, ensenyant-li a col·locar el nivell i incitant-lo a pensar quines mesures calia prendre, el fa somriure.
—Sí... i, et quedaràs parat, també guardo la llibreta on fèiem les anotacions, després te l’ensenyaré, hi ha triangles pertot arreu: com es deia aquell teorema de les proporcions?
—El teorema de Tales. —L’escola hi posava els noms i l’avi els exemples inesborrables.— Doncs jo em recordo sobretot dibuixant corbes, les corbes de caiguda d’aquella mena de ventosa que utilitzàvem per mesurar la velocitat del funi.
Tenen tema per a estona, però han arribat a l’estació i en Marc s’atura un