Konge, kirke og samfund. Группа авторов. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Группа авторов
Издательство: Ingram
Серия:
Жанр произведения: Историческая литература
Год издания: 0
isbn: 9788771246117
Скачать книгу
bestyrelse. I håndfæstningen fremtræder de ekstraordinære skatter ret prominent, om end ikke øverst på listen. Nok et udtryk for, at de opfattedes som uproblematiske.

      Tankegangen var naturligvis ikke at opfordre til beskatning af prælater og adel, men blot at det i høj grad angik dem og betragtedes som et offer fra de privilegeredes side, når deres undergivne beskattedes. Bønderne som stand betegnes ellers i tidens sprog almuen, men at det navnlig var aristokratiets fæstebønder, der sigtedes til, antydes dog implicit ved, at man bestemt krævede rigsrådets samtykke. Når rådet i den anledning betegnes “det menige rigets råd”, sker det utvivlsomt for at understrege dets kompetence. Menig betyder, at riget omfattede samtlige indbyggere, som rådet dernæst lidt selvbestaltet repræsenterede. Parallelt hermed hedder det i håndfæstningens optakt, at rigsrådet agerede “på alle indbyggeres vegne”. Endnu inden Christian I’s entré i riget havde rådet sikret sig et gyldigt mandat som staten Danmarks parlamentariske repræsentation.

Image

       Adam alias en senmiddelalderlig, dansk bonde under forårspløjningen. Fremstillingen er naturligvis forenklet; men som et realistisk træk gengives bondens ‘plovsang’, der vel må forstås som et hyp, hyp, fremad! Middelalderens skatter hvilede på kornavlen, kvæget og andre husdyr. Ideelt set blev bønderne inddraget i bevillingen af ekstraordinære skatter, men reelt blev skatterne dikteret af konge og rigsråd. Bøndernes vilje til samarbejde var dog vital for skatteopkrævningen, som det ses af de hyppige henstillinger om at “forarbejde” hos bønderne, så de udgav skatten. (Kalkmaleri i Elmelunde kirke på Møn fra begyndelsen af 1500-tallet. Foto: Nationalmuseet).

      De danske myndigheder valgte at besvare Sten Stures perfide påstand med en formelig opinionsundersøgelse: en række tilsyneladende objektive forespørgsler til landstingene, hvor samtlige herredsfogeder og to agtede bønder af hvert sogn blev afkrævet udtalelser om kong Hans’ skattepolitik. Myndighederne styrede naturligvis undersøgelsen med hård hånd, men svarene røber i det mindste, hvorledes beskatningen af de danske bønder ideelt set foregik.

      Meget betryggende stemmer billedet af senmiddelalderens skattesystem overens med det korte rids, der er givet ovenfor. Bønderne svarede både de gamle, årlige skatter, der kendes fra Valdemarstiden, og de vekslende, ekstraordinære skatter, fremgår det. Begge former for beskatning har i øvrigt sandsynligvis urgamle aner, som vi forbigår her. De fynske bønder, hvis besvarelse som den eneste er bevaret, bekendte først, at de ganske rigtigt blev afkrævet nogle skatter, nemlig “dem, som de af rette årlig bør at give hans nåde”. Her sigtes tydeligt til de faste skatter af jorden, men gået på klingen måtte bønderne også indrømme, at der blev givet landehjælp.

      Her er vi tydeligt nået til det kildne punkt, for de gode fynboer kaster sig ud i en serie ivrige begrundelser for disse skatters berettigelse. Det understreges, at de var bevilget af rigsrådet, og at bønderne også selv havde givet deres samtykke. Dernæst var skatterne gået til de mest glimrende formål. At krigen mod de “uhørsomme” svenskere udgjorde tidens standardbegrundelse, når der blev udskrevet ekstraordinære skatter, tav man dog klogeligt stille med. Den fynske besvarelse var jo møntet på de svenske skatteydere, som man nødigt ville støde fra sig. I stedet peges lidt abstrakt på, at kong Hans havde “frigjort” riget til alles nytte. Der menes utvivlsomt indløst pantelen, hvilket gav kronen større indtægter og dermed på længere sigt mindskede behovet for skatter. Til sidst understreges det, at de fynske bønder aldrig ville nægte kongen “mulig hjælp” – skatter til passende formål – men at kong Hans heller ikke havde opkrævet andet.