Figur 1. Stedet i oplevelses økonomien.
Figur 1 illustrerer tre forskellige relationer, der kan bestå mellem sted og oplevelser eller mellem rumlig udvikling og oplevelsesøkonomi. Der er naturligvis tale om idealtyper, og der kan være overlap og komplementaritet mellem de tre typer. Tilsammen udgør de tre typer det, som i denne bog benævnes den stedsbaserede eller den stedsbundne oplevelsesøkonomi.
Planlægning i oplevelsessamfundet
Vi har taget udgangspunkt i, at den stedsbundne oplevelsesøkonomi er den vigtigste del af oplevelses økonomien at forholde sig til i forbindelse med lokal udvikling. Trekanten i figur 1 kan derfor definere oplevelsesplanlægningens genstandsfelter. Det vil også sige, at uden for figurens trekant ligger politikker rettet mod den ikke-stedsbundne oplevelsesøkonomi og de kreative erhverv i bredere forstand. Disse områder er naturligvis også vigtige for den lokale og regionale udvikling, men er strukturelt og strategisk mere at betragte på linje med videnserhvervene.
Selv uden denne ikke stedsbundne del er oplevelsesplanlægningens genstandsfelt alligevel ganske bredt som de tre eksempler ovenfor også gav indtryk af. Det rummer erhvervsudvikling, fysisk planlægning og udvikling, kultur, fritid og turisme samt natur- og miljøpolitik. Når vi i denne bog beskæftiger os med den stedsbaserede oplevelsesøkonomi, er kommunernes politik og planlægning et væsentligt opdrejningspunkt, skønt en lang række andre aktører medvirker i udviklingen af stedsbaserede oplevelsesprodukter og oplevelsessteder. Skønt kommunerne fortsat er centrale leverandører af velfærd, er de også blevet entreprenører i den stedsbundne oplevelsesøkonomi. Disse to opgaver behøver ikke at være i konflikt med hinanden, fordi attraktionerne kan fungere tosidet. Et konkret oplevelsesudbud kan nemlig ses både som bidrag til borgernes livskvalitet og som attraktionsmoment, konkurrenceparameter og signal udadtil. Her har den stedsbaserede oplevelsesøkonomi altså en dobbelthed. Attraktioner eller herlighedsværdier kan derfor anskues som en art ‘moderne velfærd’. Samtidig har den stedsbaserede oplevelsesøkonomi også en grundlæggende kommerciel eller markedsorienteret dimension. Det handler om at få steder til at blive efterspurgte af borgere, investorer og turister gennem attraktioner og synlighed med henblik på at skabe bosætning, beskæftigelse og skatteindtægter.
Oplevelsesøkonomi og global stedkonkurrence udvikles imidlertid i en kontekst af stigende geografisk ulighed. Det må planlægningen også forholde sig til. Det er ikke alle byer, der har mulighed for at pumpe ressourcer i havnefronter, kulturhuse eller storstilet branding. Tilsvarende er det ikke alle borgere, som først og fremmest ønsker deres skattekroner anvendt på netop dette. Andre aspekter af lokalsamfundets liv kan kræve opmærksomhed med god ret. Endelig er den bredere udviklingseffekt af investeringer i attraktioner og kultur faktisk ikke klart dokumenteret. Der er fortalere for både et pessimistisk syn (Hansen & Niedomysl 2009; Kotkin 2005) og et optimistisk syn (Cooke 2008; Florida 2002) på denne sammenhæng.
Alligevel benyttes oplevelsesøkonomi som det halmstrå, som nogle kriseramte kommuner tyr til i deres forsøg på at afværge affolkning og økonomisk tilbagegang. I skrivende stund (efteråret 2010) er krise imidlertid ikke længere et begreb forbeholdt udvalgte områder i landet. Det er blevet et begreb, som alle er nødt til at forholde sig til i kraft af en generel voksende ledighed, et fald i privatforbruget og stramme kommunale budgetter. I en sådan sammenhæng kan det oplevelsesøkonomiske fokus forstærkes som nødvendig krisestrategi, eller det kan afvises som upassende luksus, som alligevel ikke skaber nye jobs, flere indbyggere eller besøgende.
Med disse betragtninger er vi nået frem til, hvad vi vil med denne bog. Formålet med bogen er at bidrage til at forstå, hvorfor og hvordan oplevelsesøkonomi har vundet indpas i planlægningen i Danmark, og vise, hvilken virkning og indflydelse oplevelsesbaserede initiativer, projekter og planer har for den rumlige udvikling, økonomisk, fysisk, socialt og miljømæssigt. Denne problemformulering kalder på tværfaglighed, og bogens bidragydere er da også i besiddelse af forskellige fagligheder inden for geografi og planlægning. Hver især har de ligeledes en bred tilgang til deres emne.
Bogen er bygget op af fire dele. Første del af bogen diskuterer oplevelses økonomiens udviklingsmæssige potentialer for forskellige typer af byer og lokalområder. Anden del analyserer og diskuterer en række lokale projekter og strategier baseret på oplevelsesøkonomi. Tredje del anskuer oplevelsesøkonomiske initiativer ud fra en innovationssynsvinkel, og endelig viser fjerde del, hvordan oplevelse af landskabet kan bruges strategisk inden for miljø og natur, planlægning og udvikling.
DEL I. Oplevelser – en ny drivkraft for steders økonomiske og fysiske udvikling?
Lige siden Floridas bog om den kreative klasse (Florida 2002) har planlæggere og forskere haft fokus på sammenhængen mellem oplevelsesmuligheder og lokal vækst, ikke mindst i forhold til højteknologiske erhverv. En udløber af debatten er diskussionen af sammenhængen mellem oplevelsesøkonomisk udvikling og bredere samfundsøkonomisk udvikling og vækst. Første del af bogen angår derfor oplevelses økonomiens muligheder for at stimulere udvikling i forskellige typer af regioner og lokalområder.
I kapitel 2 ‘Lokal udvikling i oplevelsessamfundet’ sætter Anne Lorentzen oplevelsesøkonomi ind i en samfundsgeografisk sammenhæng. Hun foreslår i sin artikel at fortolke oplevelses økonomien som et sammenhængende samfundsøkonomisk system på linje med f.eks. den industrielle økonomi eller vidensøkonomien. Nøglefaktorerne bag udviklingen af systemet er overskud i samfundet og høj mobilitet. Tilsvarende er de lokaliteter, som kan udvikle oplevelsesøkonomi, dem, som er integreret i globaliseringen, og som har god tilgængelighed. Dertil kommer naturligvis en række institutionelle forhold. Det kan let dokumenteres, at Danmark som helhed er i fuld gang med at udvikle et oplevelsesøkonomisk system. Da faktorerne ikke kun kan opfyldes i store byer, betyder det, at der også i mindre byer og perifere områder i princippet er muligheder for at skabe en udvikling med udgangspunkt i den stedsbundne oplevelsesøkonomi. Bogens andre kapitler giver forskellige eksempler på, hvordan mindre byer såsom Frederikshavn, Thisted, Roskilde, Billund og Nyköping (Sverige) også udvikler oplevelsestilbud. Disse steder engagerer sig, ligesom en lang række andre byer, i indbyrdes konkurrence med andre byer om at tiltrække borgere, turister og en bredere erhvervsudvikling.
Søren Smidt-Jensen og Lars Winther tager i kapitel 3 ‘Oplevelseserhverv og forandring i Danmarks økonomiske geografi’ kritisk fat på spørgsmålet om det realistiske i at bruge stedsbundet oplevelsesøkonomi som vækstdriver i små kommuner uden for de store