Güncel İletişim Çalışmaları 1. Анонимный автор. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Анонимный автор
Издательство: Elips Kitap
Серия:
Жанр произведения:
Год издания: 0
isbn: 978-625-6852-33-4
Скачать книгу
algı ise, algılanan kavramı görsel özellikleri çerçevesinde duyusal ayrımsama yoluyla seçme, düzenleme, tanımlama gibi birtakım yaklaşımları içermektedir (Hochberg, 1978). Messaris’e (1994) göre ise, bireyin kavrama ilişkin farkına varma süreci görsel algılamadır. Bir başka tanımda ise görsel algı süreci duyusal ve zihinsel süreçlerden gelen görsel bilgilerin algılanması ve işlenmesi olarak tanımlanmaktadır (Gal ve Linchevski, 2010).

      Görsel algılama sürecinde görsel tasarımın niteliğini arttıran içeriğin niteliği ve etkin mesajın başarılı bir şekilde oluşturulmasıdır. Hiç kuşkusuz ki algılamada çeşitlilik açısından önemli olan tasarım süreci esnasında algıyı oluşturan nesne, kavram ya da etkinliğin özelliğine erişim bağlantısıdır (Smeulders ve diğer., 2001). Oluşturulan algıyı çözümlemek ve anlamlandırmak için iletişim çalışmalarına genel hatları ile göz atıldığında, reklamlarda kullanılan imgelerin ve sembollerin anlamlandırılması sürecinde yöntem olarak sıklıkla göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanıldığı görülmektedir. Çünkü reklamların ne ifade ettiğini, ancak onların nasıl ifade edildiği anlaşılarak ve reklamın konusunun ne şekilde işlendiği çözümlenerek anlaşılmaktadır.

      Anlam çözümlemesinde kullanılan göstergebilim; insanoğlunun aralarında iletişim kurması maksadıyla kullandıkları doğal diller (söz gelimi, Türkçe), görseller, tutumlar, trafikte kullandıkları levhalar, filmler, reklam afişleri, sağır-dilsiz alfabesi, müzik eserleri, tutkuların düzeni, resimler, moda, tiyatro gösterileri, yazınsal yapıtlar, çeşitli bilim dilleri, bir ülkedeki ulaşım yollarının yapısı, özetle bildirişim amacı taşıyan ya da taşımayan her anlamlı bütünün, çeşitli birimlerden oluşan bir dizgenin anlamlandırılması sürecini inceler. Gösterge, gösterenden, maddi nesne ve onun anlamını olan gösterilenden ibarettir. Bunlar sadece analitik amaçla birbirinden ayrılmışlardır. Pratikte bir gösterge daima şey-artı-anlamdır (Williamson, 1973).

      Nesnelerden sözcüklerden veya resimlerden oluşan göstergeler birey ya da bireylerden oluşan gruplar için özel anlam taşıyan oldukça basit şeylerdir. Dili, göstergeden oluşan dizgeler olarak kabul eden Saussure (1985)’e göre iletişimin sağlanması bağlamında dile ihtiyaç duyulmaktadır. Dizgeleri anlamlandıran her şeyin de gösterge olduğunu savunur. Göstergebilim, toplumsal alanın içindeki tüm göstergeleri inceleyerek anlam inşasının oluşumunu ortaya çıkarır. Saussure (1985), anlam üretiminin dile bağlı olduğunu, dilin bir nesne değil, bireysel kullanıma bağlı sistem olduğunu savunur. Saussure’e (1985) göre “gösterilen” zihinlerde oluşan somut bir imge, kavramdır. Dilsel gösterge gösteren ve gösterilen olgusundan meydana gelen iki yönlü bir kavramsal yapıdan oluşmaktadır. Bu kavramın belli bir ses ile ifade edildiği somut şekline “gösteren” adı verilmektedir.

      Göstergebilim gösteren ve gösterilenden oluşan kalıplaşmış bütündür. Hiç kuşkusuz ki gösterge dış dünyada bir şeyin anlamının yerine gelse de dışarıda gösterimle bağlantılı değildir, asıl anlamı kendi içinde oluşturmaktadır. “Kendisi o şey olmadığı halde, o şeyi çağrıştırarak iletişim sağlayan her araç göstergedir.” Gösteren bir göstergenin görsel ya da işitsel kısmı, gösterilen düşünce ve anlam kısmıdır. Örnek vermek gerekirse; “su” kelimesinin zihnimizde uyandırdığı su kavramı bir gösterilendir. Zihnimizde oluşan su belirli bir su, mesela deniz suyu, içme suyu, bulaşık suyu vb. değil genel bir su kavramına gönderme yapar.

      Bu çalışmada, KKTC’de yer alan üniversitelerden DAÜ ve LAÜ hakkında genel bilgiler yer almakta, bu iki üniversitenin sosyal medya hesapları üzerinden yayınlamış oldukları reklam ve tanıtım filmlerinde kadın temsili hakkında göstergebilimsel analiz yöntemiyle irdelenmesi çalışmanın ana çerçevesini oluşturmaktadır. İki üniversitenin tanıtım filmi, Saussure’un (1985) gösterge-gösteren-gösterilen üçlü yaklaşımı bağlamında göstergebilim yöntemi kullanılarak anlamlandırılacaktır.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «Литрес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на Литрес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Prof.Dr.,Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi, Girne Amerikan Üniversitesi, [email protected]

      2

      Doç.Dr., Öğr. Üyesi, Girne Amerikan Üniversitesi,[email protected]

      3

      Doktora(PHD) Öğrencisi, Girne Amerikan Üniversitesi, [email protected]

      4

      Dr.Öğr. Üyesi, Öğr. Üyesi, Girne Amerikan Ünivesitesi, [email protected].

      5

      Dr.Öğr. Üyesi, Öğr. Üyesi, ARUCAD, [email protected].

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