Hayat Veren Kılıç. Yagyu Munenori. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Yagyu Munenori
Издательство: Maya Kitap
Серия:
Жанр произведения:
Год издания: 0
isbn: 9786258361391
Скачать книгу
Tepe ve Vadi38

      • Uzak Kıvrımlı Dağlar39

      Bütün bu maddeler bakışları gözlemlemenin ve düzeltmenin yollarıdır. Detaylar sözlü olarak aktarılır.

      • Uzak ve Yakının Ritmi40

      • Tesbih Ağacının Duruşu ve Hissi41

      Bu iki madde kılıç ve vücut duruşuyla ilgilidir.

      • Yumruklardan bir kalkan oluşturmak

      • Vücudu yan konumlamak

      • Omzunuzu rakibinizin yumruklarıyla aynı hizada tutmak

      • Arka bacağı açık tutmak

      • Duruşunuzu rakibinizle aynı şekilde tutmak

      Bu beş madde hem beden hem de kılıçla ilgilidir. Her biri mücadele içindeyken öğrenilmelidir. Sözle ifade edilmeleri zordur.

      Öyleyse, bu beş maddenin her biri için mantık, zihninizi tamamen belinizin altına yoğunlaştırmak, tamamen dikkatli olmak ve rakibinizle mücadeleye girmeden önce aklınızda hiçbir şeyi ihmal etmemektir. Mücadele ederken zihniniz yalpalamamalıdır. Bu tür şeyler çok önemlidir.

      Belinizin altına yoğunlaşma konusunda dikkat eksikliği yaşarken savaşmak zorunda kalırsanız ne öğrendiğiniz teknikler ne de başka bir şey yardımınıza koşar.

      Direnen Bir Rakibe Nasıl Yaklaşılacağına Dair Dersler

      • İki Yıldız

      • Tepeler ve Vadiler

      • Uzak Dağlar

      Rakibiniz sert bir Direnme tutumu sergilerse gözleri sabitlemek için bu üç hedeften vazgeçilmemelidir. Basitçe söylemek gerekirse, gözleri sabitlemeye yönelik bu hedefler hem Saldırı hem de Direnme için kullanılan önemli şeylerdir. Zirvelerin taarruz amaçlı, Uzak Dağların karşılıklı taarruz ve yakın dövüşler için olduğunu unutmamalısınız. Genellikle gözlerinizi daima İki Yıldız’a sabitlemelisiniz.

      Üç Niyet

      Üç niyet, üç gözlemden başka bir şey değildir. Vurma, çekme ve bekleme hamlelerinden oluşurlar.42 Rakibinizin ne yapacağını kestirmek zor olduğunda, bunları kullanarak onun niyetini anlayabilirsiniz. Rakibinizin zihnini seslendirmek için kullanırlar. Kararlı bir şekilde “Direnme” tutumunu benimsemiş bir rakibe bu üçünü veya bunlara benzer provakasyonlar uygulayıp hilenizi gerçekleştirin, rakibinizin kendi tekniğini uygulamasını sağlayın ve onu yenin.

      Bir Değişime Uyum Sağlayın, Bir Değişimi Takip Edin 43

      Bu meselenin özü şudur: Eğer rakibiniz Direnen bir tutum takınmışsa ve siz onu birtakım değişikliklerle kışkırtmışsanız o zaman rakibiniz değişim gösterecektir.44 Bu değişiminin ardından onu yeneceksiniz.

      İki Gözü Manipüle Etme 45

      Direnme tutumu takınmış bir rakibe çeşitli hileler yapmalısınız. Rakibinizin ne yaptığını izlerken onu izliyormuş gibi görünmemeli, izliyormuş gibi göründüğünüz zaman bakmamalısınız. Hiçbir zaman ihmalkâr davranmayın, gözünüzü bir yere dikmeden sabit ve hızlı bir şekilde hareket edin.

      Bir Çin şiirinde şöyle söylenir:

      Yusufçuk sadece örtülü bir bakışla 46 örümcek kuşundan kaçar.

      “Örtülü bakış”, gizli bakış anlamına gelir. Yusufçuk yakalanmamak için gizlice örümcek kuşuna bakar ve uçar. İhmal etmeden sürekli olarak rakibinizin hareketlerini izlemelisiniz.

      Vurmasına İzin Vererek Rakibini Yenen Zihin

      Bir insanı tek bir darbeyle kesmek kolaydır, kesilmekten kaçınmak ise zordur. Biri size vurmak ister ve bunu yapmak için ilerlerse onu belirli mesafede tutun, her şeyden önce sakin olun ve ilerleyip vurmasına izin verin. Böylece rakibiniz vurma niyetinde olup bu yönde hareketler sergilese de siz belirli bir mesafede kalırsanız temas kurmayacaktır. Temas etmeyen bir kılıç ölü bir kılıçtır. Daha sonra ölü kılıcın üzerinden geçin, vurun ve onu yenin.

      Rakibiniz ilk vuruşu ıskalar, siz de bunun karşılığında onu kılıcınızın ilk vuruşuyla ele geçirirsiniz.

      İlk darbenizi vurduktan sonra ellerini tekrar kaldırmasını engellediğinizden emin olun. Vurduktan sonra ne yapacağınız konusunda tereddüt ederseniz, rakibiniz size mutlaka bir darbe daha vuracaktır. Bu noktada ihmal, yenilgiyle eşit demektir. Rakibiniz tarafından darbe alacaksınız ve ilk vuruşunuz boşa gidecektir. Bunun nedeni, darbeyi indirdiğiniz noktada zihninizin durmasıdır. Rakibine vurup vurmadığını düşünerek zihninizin dinlenmesine izin vermeyin. Ona başını bile kaldırmasına izin vermeden ikinci, üçüncü, dördüncü ve hatta beşinci kez vurmalısınız.

      Zafer, kılıcınızın ilk darbesiyle belirlenecektir.

      Üç Ritim 47

      Birinci ritim, sizin ve rakibinizin aynı anda vuruş yaptığı, ikincisi rakibinizin kılıcını kaldırdığı ve sizin alttan vurduğunuz, üçüncüsü ise onun kılıcını indirdiği ve sizin de üzerinden geçip vurduğunuz zamandır.

      Aynı anda vurma ritmi istenmeyen bir şey olarak kabul edilirken48 ayrı ayrı vurma ritminin iyi olduğu düşünülmektedir. Vuruşlar eşzamanlı ise rakibiniz kılıcını iyi kullanabilecek, eğer aynı anda gerçekleştirilmezlerse kılıcını kötü kullanacaktır. Rakibinize kılıcını kullanması zor olacak şekilde vurmalısınız. İster aşağıdan ister yukarıdan saldırın, darbeyi Vuruşsuz49 gerçekleştirmelisiniz.

      Genel olarak konuşmak gerekirse, bir ritmi sürdürmek istenmez.

      Geniş 50 Ritim, Kısa 51 Ritim; Kısa Ritim, Geniş Ritim

      Rakibiniz kılıcını savurup geniş bir ritim oluşturuyorsa siz de kılıcınızı kısa bir ritimle savurmalısınız. Rakibiniz kısa bir ritim oluşturuyorsa geniş bir ritim kullanmalısınız. Bu da rakibinizi ritmin dışında tutmak için kullanılan bir ritim olarak anlaşılır. Bir ritmi korursanız, rakibiniz kılıcını iyi kullanabilecektir.

      Örneğin, Noh dramasındaki usta bir şarkıcı belirli bir ritmi korumayacak şekilde performans gösterecek ve acemi bir davulcu onunla birlikte çalamayacak. Aynı şekilde eğer yetenekli bir şarkıcı ve acemi bir davulcu ya da yetenekli bir davulcu ama acemi bir şarkıcı varsa şarkı söylemenin veya davul çalmanın zor olacağı gibi, geniş ve kısa ritim ya da kısa ve geniş ritim kombinasyonları da rakibinizin vuruş yapmasını zorlaştıracaktır.

      Acemi bir şarkıcı geniş bir ritme girerse, başarılı bir davulcu kısa bir ritimle vurmaya çalışacak ancak başarısız olacaktır. Yine, usta bir şarkıcı hafif bir vuruş yaparsa acemi bir davulcu geride kalmaktan kendini alamayacaktır.

      Usta bir kuş avcısı, kuşun kazığı görmesine izin verir sonra kazığı hafifçe sallar ve


<p>38</p>

Dirseklerin gerilme ve katlanma şeklini gözlemlemek. Gözlerin bu şekilde sabitlenmesi, rakip jodan duruşu aldığında kullanılır. Sağ dirseğe “tepe” ve sol dirseğe “vadi” denir.

<p>39</p>

Gözleri omuzların ve göğsün üst kısmına sabitlemek. Bu, rakibin İki Yıldız ve Zirveyle Vadisi gizli olduğunda kullanılır.

<p>40</p>

Bu, rakibin saldırısının doğrudan kuvvetinden kaçınmak için yapılır.

<p>41</p>

Bu, aynı anda hem vurmaktan hem de vurulmaktan kaçınmanın bir yolu gibi görünüyor. Tesbih Ağacının (Melia azederach) anlamı belirsizdir, ancak “Tesbih Ağacı Tahtası” ya da sendan no ita (栴檀の板), omuzlardan göğse kadar uzanan ve göğüs zırhını arkaya bağlayan bağları koruyan bir tahtaya bir gönderme olabilir.

<p>42</p>

Bu terimler – tsuke, kake ve narai – yaklaşık olarak çevrilebilir. Metinde, Munenori bunları Çince karakterler yerine kana hecesiyle yazmıştır ve kelimelerin kendileri anlam bakımından oldukça geniştir. Konuları daha da netleştirmek için Munenori, aşağıdaki geniş tartışmadan başka hiçbir bilgi sunmuyor. Okuyucu, Heiho kadensho’nun çoğunun, öğrenciye öğretmenle oturumlarda öğrenmiş olduklarını hatırlatan bir ipucu olduğunu akılda tutmalıdır.

<p>43</p>

İster ilerleme, ister geri çekilme, ister dönüş için olsun, rakibin zihnindeki bir dönüm noktasına değişim veya iro (色, kelimenin tam anlamıyla “renk”) denir. Kendinizi bu değişikliğe adamanız önemlidir… Değişimi takip etme pratiğinin seviyesine kendi çabanızla ulaşamazsınız. İşleri rakibinize bırakmalısınız. – Himonshu

<p>44</p>

İki Yıldızın hareketine Değişim denir. – Tsuki no sho

<p>45</p>

“İki gözü manipüle etmek.” Futatsumetsukai (二目遣い): Genellikle Noh dramasında kullanılan bir terim.

<p>46</p>

Chugan (偸眼). Göz ucuyla bakmak, bakmıyormuş gibi yapmak. Bir bakış atmak.

<p>47</p>

Japoncada atebyoshi (当拍子), tsukebyoshi (付拍子) ve koebyoshi (越拍子). Sekishusai bunlardan Noh oyuncusu Konparu Shichiro Ujikatsu’ya Shinkage-ryu Dövüş Sanatlarının Resimli Rehberi’nde bahsetti (ayrıca bkz. Not 7, “Ayakkabı Sunan Köprü”).

<p>48</p>

Zihin, hareket ve saldırının aynı anda bir araya gelmesi istenmeyen bir durumdur. – Himonshu

<p>49</p>

Vuruşsuzluk, bir saldırı sırasında ve her durumda bir gözlem yapmaktır. Rakibin zihnini dağıtmak için yaptığım bir eylemdir. – Musashino

<p>50</p>

Kılıcınızı büyük hareketlerle bağırıp sallamaya Geniş Ritim denir… Geniş Ritim, bir saldırının özüdür. Büyük hamle yap ama zihnini hafif tut. – Tsuki no sho

<p>51</p>

Gözleri sabitleme hareketini izleyen hıza Kısa Ritim denir. Rakibiniz küçük vuruşlarla saldırırken onun ritmine uyum sağlayamadığınızda kullanılır… Kısa Ritim, hızlı ve ayrıntılı zihindir. – Tsuki no sho