EL PATRIMONIO NATURAL DE LA RIBERA DEL JÚCAR
CONOCIMIENTO, CONSERVACIÓN Y PUESTA EN VALOR
EDITA:
FINANCIA:
COLABORA:
COORDINA:
Emilio Barba Campos
Cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat. Universitat de València
TEXTOS:
Elena Álvarez Mielgo
Ruben Arnandis-i-Agramunt
Emilio Barba Campos
Ignacio García Ferandis
Javier García Gómez
Emilio Iranzo García
Juan Salvador Monrós González
Francisco Javier Ruiz Sánchez
DISEÑO Y MAQUETACIÓN:
Victoria Lorenzo Plumed
Unitat de Suport al Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat
ISBN: 978-84-9133-210-7
© de esta edición: Universitat de València, 2018.
© de los textos: los autores.
© de las imágenes: los propietarios.
Índice
Conéixer, conservar, valoritzar
Patrimoni natural i qualitat de vida
Compromís amb la societat valenciana i l’entorn
Paisaje de la Ribera del Júcar y su valor como patrimonio natural
La geodiversidad de la Ribera del Júcar y su valor patrimonial
Biodiversidad de la Ribera del Júcar: claves para su conservación
EMILIO BARBA CAMPOS y ELENA ÁLVAREZ MIELGO
La educación en la conservación del patrimonio: una mirada desde la educación ambiental
JAVIER GARCÍA GÓMEZ e IGNACIO GARCÍA FERRANDIS
Conéixer, conservar, valoritzar
El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat té com a principal objectiu fer arribar la tasca investigadora i educativa de la Universitat de València a tots els racons del territori valencià. Per fer-ho, desenvolupa múltiples activitats en el seu entorn territorial, en les quals participen professors i un altre personal de la Universitat.
Entre aquestes activitats, el programa d’Universitats Estacionals destaca per acostar a la ciutadania de diversos municipis els coneixements, les recerques i les opinions expertes del professorat de la Universitat de València sobre múltiples temes d’actualitat o d’interès, no solament per als residents en el lloc de celebració, sinó també per a una àmplia audiència. Conferències, taules redones, tallers i cursos es complementen en ocasions amb activitats més lúdiques. La flexibilitat caracteritza aquest programa, que adapta el seu format i continguts no ja només a la seu que hi pertoca, sinó també a la temàtica tractada. A més de la Universitat d’Estiu de Gandía, degana d’aquestes universitats estacionals, altres 11 seus acullen aquest programa: la Universitat de Tardor de Bunyol, la Universitat d’Estiu de Sagunt, la Universitat de la Tardor d’Alaquàs, la Universitat de Primavera de Xàtiva, la Universidad de Verano de Aras de los Olmos, la Universidad de Verano del Rincón de Ademuz, la Universitat d’Hivern d’Ontinyent, la Universidad de Otoño de Enguera, la Universitat de la Tardor de l’Eliana i la Universitat de Primavera d’Alzira.
En el moment d’escriure aquestes línies han tingut lloc ja tres edicions de la Universitat de Primavera d’Alzira (UPA). En les dos anteriors els cursos, conferències i activitats de la UPA s’han centrat en la temàtica mediambiental, i en concret sobre el medi ambient valencià. El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial (actualment de Projecció Territorial i Societat) de la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira, amb el patrocini de Caixa Popular, van organitzar en 2017 la Segona Universitat de Primavera d’Alzira, en la qual es van impartir diferents cursos englobats sota el títol “Coneixement, conservació i posada en valor del patrimoni natural de la Ribera del Xúquer”. Els cursos van ser impartits per professorat de diversos Departaments i Instituts Universitaris de la Universitat de València que, en conjunt, van proporcionar una visió integral del patrimoni biològic, geològic i paisatgístic de la comarca i de les seues necessitats de conservació, fent a més propostes de com es pot posar en valor aquest patrimoni des del punt de vista turístic i educatiu. Atesa la importància de la temàtica, i la complementarietat dels diferents cursos, es va convidar als professors a redactar textos que reflectiren el contingut de les classes, i tots ells s’integren en el present volum.
La publicació arreplega en primer lloc una visió general del paisatge de la Ribera, que ha realitzat el professor Emilio Iranzo, del Departament de Geografia. En aquesta contribució es ressalta la diversitat de paisatges en la comarca, fruit de la diversitat geològica i de l’acció humana ja des