2. GEOGRAFIA LLEGENDÀRIA. ITINERARIS PEL COMTAT
Si menàrem el nostre hipotètic grup d’alumnes fins la comarca del Comtat, podríem dibuixar diferents itineraris sobre la geografia d’aquesta comarca valenciana. Almenys podríem planificar cinc itineraris que respondrien a aquests noms: a) itineraris de castells encantats, b) itinerari de les llegendes hagiogràfiques, c) itineraris vinculats a llegendes històriques, d) itineraris de les presències femenines i màgiques i e) itineraris de les llegendes de la bèstia. El llistat del llegendari que s’associaria a cada itinerari quedaria de la següent manera:
CICLE LLEGENDARI | LLEGENDA |
Itinerari dels castells del ComtatCocentaina-Penella-Millena | El túnel del castell i el palau comtal de CocentainaLocalitat: COCENTAINAEscenari: Pla de la vila i castell |
Els misteris del castell de PenellaLocalitat: PENELLAEscenari: castell de Penella | |
La dama encantada del castell de MillenaLocalitat: MILLENAEscenari: castell de Millena | |
Itinerari de les llegendes hagiogràfiquesCocentaina | Les llàgrimes de la Mare de Déu de CocentainaLocalitat: COCENTAINAEscenari: Palau comtal i capella del palau |
Les llegendes de sant Hipòlit màrtirLocalitat: COCENTAINAEscenaris: Plaça de la vila | |
Itinerari de les llegendes històriquesCocentaina i la serra Mariola | El misteriós comte Guillem Roís de Corella i BorjaLocalitat: COCENTAINAEscenaris: Palau comtal |
El Venerable EscuderLocalitat: COCENTAINAEscenaris: Paratge de sant Cristòfol | |
La vida i la llegenda del Manco de CalderónLocalitat: COCENTAINAEscenaris: La Torreta, el Pla de la Font | |
Itinerari de les presències femenines i màgiquesPlanes, Cocentaina, Bocairent, L’Orxa | El Barranc de l’encantada de Planes de la BaroniaLocalitat: PLANESEscenaris: Barranc de l’Alfandec |
La llegenda de la donzella Mariola i la panteraLocalitat: COCENTAINA i BOCAIRENTEscenaris: Serra Mariola | |
La Vídua a L’OrxaLocalitat: L’ORXAEscenaris: Castell de Perputxent | |
Itinerari de les llegendes de la bèstiaBenicadell, Gorga | La llegenda de la serp del BenicadellLocalitat: BENIARRÉSEscenaris: Cova de l’Or |
Els galls negres de GorgaLocalitat: GORGAEscenaris: Plaça de la vila |
2.1. Itinerari dels castells del Comtat
L’itinerari dels castells del Comtat ens duria al castell de Cocentaina, al castell de Penella i al castell de Millena. Els tres castells, algun d’ells totalment en ruïnes, tanquen un relat llegendari que encara és evocat per les persones més majors de les localitats. En el cas concret del castell de Cocentaina, els nostres alumnes podrien provar a cercar el túnel que vora el palau comtal de Cocentaina encara es conta que comunica amb l’orgullosa torre que corona la serra. Qualsevol veí indicarà els refugis antiaeris vora el palau o la pescateria que hi ha just al lloc on es diu que hi ha la cova que comunica totes dues construccions.
Si el misteri ací no és suficient, podríem anar fins la pedania de Penella, on la isolada talaia ha estat objecte d’una curiosa llegenda. Allí, als anys cinquanta del segle XX Vicent el de l’or buscà el tresor dels àrabs sense tindre èxit. Aquell home obsessionat per l’or que encara recorden a Penella excavà al lloc on diuen que s’apareixia una dona vella que vivia en un forat sota el castell. Als qui passaven prop del castell amb el peix comprat a la costa, els demanava si els semblava bella. Si la resposa era negativa, la dona s’enfuria i els viatgers fugien espaordits (Carbonell, 2012).
Pel que fa al misteri del castell de Millena, la llegenda d’una dama que s’apareixia al castell i concedia el do que se li demanava quasi ha estat oblidada al poble. Tanmateix, les fonts escrites l’han salvada (Martínez, 1995: 171) i les persones més velles de les localitats pròximes com ara Quatretondeta encara recorden que en aquell castell ara en ruïnes s’apareixia un ésser estrany a qui s’anomenava la Por (Carbonell, 2012).
2.2. Itinerari de les llegendes hagiogràfiques
Aquest nou itinerari traçat sobre el mapa de la capital del Comtat ens duria en un dels monuments més importants de la vila de Cocentaina: el palau comtal i el convent adjacent de les monges clarisses. A la capella del palau, per una espiera que hui en dia es pot veure i visitar, el comte Guillem Roís de Corella i Borja assistí en el transcurs d’una eucaristia a un fet cabdal per a la vila: el quadre de la Mare de Déu començà a vessar llàgrimes de sang. Qui se n’adonà va ser el mossèn que oficiava la missa, qui comprovà en acabar la cerimònia que el quadre, efectivament, suava sang i féu que es certificara el milacre de les vint-i-set llàgrimes (Fullana, 1920: 342). El quadre pot ser visitat a l’església de les monges clarisses que encara avui viuen al convent i custodien la imatge, mentre que la capella del palau en què succeí el miracle és oberta i constitueix un punt essencial d’aquesta ruta.
No és aquest l’únic milacre que ens pot guiar per Cocentaina. A la plaça de la vila es decidí per votació qui seria el patró del poble al qual adreçar les pregàries que salvaren dels infortunis la vila. D’entre les boles que tancaven noms de sants i que un infant innocent triava, el nom de sant Hipòlit va ser extret fins en tres ocasions, després d’haver estat rebutjat per l’auditori en dues ocasions, per poc conegut. Així, per commemorar aquest prodigi es pot visitar l’estàtua de sant Hipòlit que s’alça vora l’avinguda de Jaume I després d’haver seguit els camins que separen aquest lloc de la plaça de la vila, on se celebrà l’elecció miraculosa (Insa Ribelles, 2000: 181).
2.3. Itinerari de les llegendes històriques
El palau comtal conservat a Cocentaina i la Sala Daurada farcida de pintures per a enaltir els comtes de Cocentaina poden ser el primer estadi de l’itinerari de les llegendes històriques de la comarca. A la Sala Daurada es pot narrar l’estranya conducta del comte Guillem Roís de Corella i Borja, que després d’assistir al miracle de les llàgrimes desaparegué un dia dels seus dominis, sense deixar pistes del seu destí. Quan ja es perdia el seu record reaparegué vestit pobrament de pelegrí, però en no ser reconegut pels seus súbdits tornà a desaparéixer, ara per sempre (Escolano, 1611: Libres VIII i IX, Vol. V).
Aquesta estranya història pot motivar-nos a caminar envers el paratge de sant Cristòfor, escenari de la vida d’un altre personatge real extraordinari. Es tracta ara de l’eremita i visionari Venerable Escuder, habitant de les coves del paratge on avui hi ha una ermita en perfecte estat. Allà podrem imaginar els emissaris que la reina Maria, dona d’Alfons el Magnànim, envià perquè preguntaren a aquell home sant si el seu espòs el rei seria alliberat després d’haver estat fet presoner a Nàpols. Després de pujar la muntanya a la recerca de la il·luminació, el Venerable Escuder profetitzà l’alliberament i àdhuc la Reforma de Luter (Escolano, 1611: llibre IX, cap. XXXXV).
El descens des del paratge pot dur-nos directament en un altre lloc vital de Cocentaina: el Pla de la Font, una amable plaça amb font, abeurador i llavador arcaics. Per allí corregué Vicent Moltó, el Manco de Calderón segons la versió literària de la llegenda arreplegada per Joan Borja en Llegendes del sud. Aquest veí del poble va ser el bandoler més significatiu de la localitat, encara recordat i evocat, i el ben cert és que els seus fets criminals acabaren amb un ajusticiament a la Torreta, un fragment de muralla medieval que encara es conserva. Allà podrem narrar com va ser mort a garrot el bandoler en un acte que aplegà milers de persones de tota la comarca, com els més vells conten encara que els contaren.
2.4. Itinerari de les presències femenines i màgiques
Sens dubte, l’itinerari més màgic és aquell que es pot dibuixar sobre el plànol del Comtat per lligar els llocs