Crònica. Volum III. Miquel Parets. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Miquel Parets
Издательство: Bookwire
Серия: Els nostres clàssics - Autors Moderns
Жанр произведения: Документальная литература
Год издания: 0
isbn: 9788472268609
Скачать книгу
dos sargentos de campanya, ab 15 soldats cada hu, sustinguts de un llochtinent ab 30 soldats y, seguidament, de un capità ab 45 soldats; los altres corps avent destacats de llurs soldats ab lo matex orde, y lo demés juntat, que feya un batalló, per a refer-na a nostra gent. Se atacaren a la palissada, a ont acometeren sens estar descuberts de la guarnisió, per causa de la flaquesa en què·s trobaven, per alesores, y descuyt de la guarda de l’espadament, per la força que ells pretenían tenir ab la confiança de dit espadament. Los soldats del regiment de Champanya donaren a mà dreta, y los del regiment de Harcourt, a mà esquerra, y los altros de Monpouillan13 y de Mirapueix,14 al mitx, y se’n portaren la palisada; y la meytat se atacaren a rompre las rexes de dues finestres del convent, a ont la guarnisió se era retirada, y l’altre part, a rompre la porta a cop de destrals. Nostra gent entraren dins lo convent y dins la vila, y la guarnisió se tancà dins lo campanar, a ont se defensaren tres ores; foren, a la fi, forçats de rendir-se a vida salva, tan solament.

      Sa alteza, esent advertit del gloriós sucsés de aquest ataque, en lo qual lo dit senyor de La Valière ha donades notables provas de sa experiènsia y de son valor y prudènsia; y lo dit senyor de Montpouillan, que y ha estat nafrat a la cara, de una magrana; lo de Montaigne, Darvile y altros, seguits de son valor y bona conducta.

      Sa alteza anà, lo matex dia, a visitar la plaça y ordenar los trevalls més forçosos, y establir la guarnisió, que composà de alguns 120 hòmens del regiment de Vallach, governats per lo senyor de Salliach, al qual donà lo governament d’esta plaça y lo matex número de soldats del regiment de Roquelaura; y, en lo demés, féu ajustar les munisions de guerra y de boca —sens les que·s trobaren dins la plaça—, lo que·s judicà ser nesesàries per a sa conservatió.

      Als 2 de dit mes, totes les barques y artillerias per nostre segon pont arribaren al senyor Couvonge, y lo dit féu trevallar a tota diligènsia y, per los cuydados y diligènsies ordinàries del senyor Chanfort governant la artilleria, lo dit pont fou acabat lo endamà, no obstant los contínuos tirs de canó que los sitiats tiraven de aquell costat. Lo qual pont los llevà la total esperança que ells tenien de éser socorreguts per lo costat de la plana, per lo pont de Lleyda; restant ab prou quietut dins dita plaça, de ont no feyen tan considerables sortides, com si ells no tinguessen un gran número de tropas. Sa alteza estigué advertit, ab alguns que se’n passaren de aquesta part, que eren, los de la guarnisió de dins Lleyda, de quatre a sinch mil hòmens, sense los naturals, lo que judicaven que los avia de faltar prest lo menjar y que se aurían de rendir prest.

      Estant los enemichs ja del tot sircuÿts, sa alteza féu treballar terriblament ab les fortificasions de ditas trinxeres, de tal modo y ab tans reductos, que las féu inexpunables. Y axí, feren grans barraques de fusta y terra, cada hu en sos quartels, que parexia una gran siutat; axí, hi avia carrés y aufissis, y moltes tendes de mercaderies que valien grans milanàs de ducats, que no y avia sinó aportar dinés, que, ab lo diner, s’i trobave tot lo que avían de manester, millor que a una siutat; axí delicadezes de menjar de cualsevol cosa, com de calsar y vestir, que era una [10r] belleza pasejar-se per aquelles tendes. En particular per lo carrer ample que avien fet en lo quarto del rey, que era allà a ont sa alteza tenia la sua tenda, que era un carrer major que lo carrer Ample de Barselona y més ample, a ont les de més tendes eren totes de fransesos, a ont hi avia grandíssimes riqueses, axí de or com de seda; que tenda hi avia que·s deya que valia trenta ho quaranta mil escuts. Per los demés quartels també hi avia moltes altres coses, fins a neu tingueren tot lo estiu ab abundànsia; y no anaven les coses demasiadament cares. De tal modo que·s deya que may no s’era vista una campanya més rica ni més abundant de totes les coses que sàpien demanar.