Красивият Сплит – Хърватия. Sanja Pokrajac. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Sanja Pokrajac
Издательство: Tektime S.r.l.s.
Серия:
Жанр произведения: Хобби, Ремесла
Год издания: 0
isbn: 9788835421931
Скачать книгу
яващите и посещавани градове в Средиземноморието. Привлича множество туристи от всички краища на света заради огромната гостоприемност и отлична домашна кухня, която предлага, със своята историческа архитектура, сакрално изкуство, нощен живот и, разбира се, с морските забавления. От край време най-голямата атракция е известният дворец на Диоклециан и неговата архитектура в римски стил, който гледа директно към пристанището на град Сплит и представлява малък град в града, построен с мрамор и бял камък. Във вътрешността му се намира един истински лабиринт, обграден от старинни стени с височина от 26 метра, в който са запазени религиозни структури като Катедралата „Свети Домниус“ – Katedrala Svetog Dujma (Катедрала Светог Дуйма) и миниатюрната църква на Свети Мартин – Crkva Svetog Martina (Църква Светог Мартина) в северната част на крепостта. По периметърните стени на двореца има четири врати. Центърът на Сплит е перистилът на този старинен дворец, състоящ се от централния площад на двореца, около който в древността е имало няколко храма, построени в чест на император Диоклециан. Посещавайки го, дори днес можете да си представите неговото великолепие от онези времена.

      Не пропускайте да посетите Хърватския морски музей – Pomorski muzej (Поморски музей), разположен в сграда от 19-ти век в крепостта „Грипе“ (Gripe), Етнографския музей във вътрешността на двореца на Диоклециан и Арт музея на известния хърватски скулптор Мещрович (Meštrović). Недалеч от центъра се намира и Археологическият музей със своите праисторически, средновековни и ранно християнски находки. Не пропускайте да посетите и Градския музей на Сплит, разположен в готически дворец от 15-ти век, който обобщава цялата история на града. И накрая, за да опознаете Сплит и Далмация с помощта на сетивата, просто посетете Музея на сетивата, който предлага атракции, които заличават границата между реалното и въобразимото.

      Абсолютно задължителна спирка е хълмът Мариян (Marjan) със неговите градини и тераси, от които панорамният изглед към града и морето е наистина спираща дъха гледка.

      За дейности на открито най-посещавана е високата 1207 м планина Мали Козяк (Mali Kozjak) над града на замъците на Сплит.

      Разхождайки се из алеите на Сплит със сигурност ще забележите голямата статуя на Свети Григорий, Свети Гъргур (SSveti Grghur), която представлява светеца като защитник на хърватската католическа църква. Историята разказва, че е достатъчно да докоснете палеца на крака на светеца, за да се сбъдне Вашето желание.

      Известните плажове на Сплит са Бачвице (Bačvice), Йежинац (Ježinac), Жнян (Žnjan) и Фируле (Firule).

      Екскурзиите и еднодневните обиколки за посещение на островите Брач (Brač), Шолта (Šolta) или Хвар (Hvar) с популярната Синя пещера също са много добре организирани. Задължително посетете великолепните Плитвишки езера (Плитвице) и Националния парк на водопадите Кърка.

      Близо се намира симпатичният град Трогир (Trogir), целият изграден от камък, избран като част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, както и красивите плажове в околностите му.

      Вълнуващи 12 км рафтинг по най-богатата река в Далмация — Четина (Cetina).

      Недалеч, макар и в Босна и Херцеговина, се намират красивите водопади Кравице (Kravice), град Мостар, пълен с базари в османски стил и неговият известен мост, символ на града от последната война на Балканите, и Меджугорие (Međugorje), религиозно място, където се е появила Дева Мария, посещавано от голям брой вярващи от цял свят.

      Столицата на Хърватия е Загреб. Климатът на Далмация е средиземноморски с мека зима и средни годишни температури около 15 градуса. Далмация е географски регион, разположен на източния бряг на Адриатическо море. В хърватските северни равнини климатът е континентален. За разлика от най-северния морски район на Риека и Истрия, летните бури в Далмация са много по-редки. Преобладаващата религия е католицизмът. Хърватия е част от Европейския съюз, а местната валута е куната. Всички европейски телефонни карти обикновено се използват в Хърватия без допълнителни разходи.

      Хърватската гастрономия

      Голям брой хърватски ресторанти предлагат богат избор на спиртни напитки, произведени в техните мазета. Отлични грапи, направени от грозде, lozovača (лозовача), круши, viljamovka (вилямовка), ябълки, jabukovaca (ябуковача), билки, travarica (траварица) или дюля, dunjevača (дуниевача). Има и много отлични червени и бели вина като Malvazija (Малвазия), Dingač (Дингач), Pošip (Пошип), Muškat (Мушкат) Мерло, Rizling (Ризлинг), Пино неро, Совиньон, Каберне и други. Хърватските вина, освен че са многократно награждавани в много световни събития, може би са най-добре описани с думите на един хърватски производител, който казва: „Ако уважавате гроздето в лозето, гроздето ще ви уважава в бутилката.“

      Хърватските специалитети са най-вече тези, приготвени на скара главно от всякакъв вид прясна морска риба, разбира се, но също и от микс от меса, състоящ се от ребра, шишчета и дивеч. Много известна е пащицадата (pašticada ) от Сплит, направена от телешко месо със сос, подправена с дафинов лист, индийско орехче и пипер, и поднесена с njoki (ньоки). Едно от историческите хърватски ястия е štrukli (щрукли), което представлява вид бутер тесто с краве сирене и заквасена сметана. Fišpaprikaš (фишпаприкаш) е пикантен гулаш,