Jordi Musons és mestre i director de l'escola Sadako de Barcelona, institució referent en innovació educativa a nivell internacional.
La seva tenacitat, perseverança i compromís amb una transformació educativa que promogui una escola d'oportunitats per a tothom, l’han convertit en una personalitat molt rellevant de l'educació al nostre país.
Va estudiar Biologia i va trobar en l'escoltisme la clau per educar des de la responsabilitat i el compromís sostenible i social, qualitats que ha intentat traslladar al projecte educatiu que lidera des del 2006. Des de fa uns anys forma part de la junta directiva de l’AEC (Agrupació Escolar Catalana).
Què està canviant en el sistema educatiu? En què coincideixen les escoles més innovadores de tot el món? Com afectarà l'ús continuat de la tecnologia en l'aprenentatge? De quina manera s'haurien d'abordar la desigualtat educativa i el fracàs escolar?
Aquest llibre és la millor guia possible per a docents, educadors i famílies que volen comprendre l'educació que ve, explorant els nous propòsits del segle XXI i les metodologies que estan revolucionant l'actual model educatiu. En un món on la tecnologia ens empeny cap a la quarta revolució industrial, és necessària la implicació de tota la societat per oferir als més joves l'educació que es mereixen. Només amb un nou ensenyament inclusiu i equitatiu, que ofereixi oportunitats a tots els seus alumnes i faci florir les seves capacitats, les noves generacions podran afrontar amb garanties els reptes que els ofereix el futur.
Amb una mirada crítica i proactiva, Jordi Musons, director de la prestigiosa escola Sadako (Ashoka Changemaker School), aprofundeix en els límits de l'educació del nostre temps i, alhora, proposa metodologies, eines i models educatius que donin resposta a les necessitats de la societat actual.
«Conèixer Jordi Musons és un regal. Em fascina la claredat amb la qual pensa l'educació i l'escola (i com haurien de canviar). Aquest llibre, que recull el seu pensament sobre l'educació i la vida, és una invitació a deixar anar llast i començar a volar». CÉSAR BONA
REINVENTAR L’ESCOLA
© del text: Jordi Musons, 2021
© d’aquesta edició: Arpa & Alfil Editores, S. L.
L’edició d’aquest llibre ha estat possible gràcies a l’ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Primera edició: febrer del 2021
ISBN: 978-84-17623-91-3
Dipòsit legal: B 19512-2020
Disseny de col·lecció: Enric Jardí
Disseny de coberta: Anna Juvé
Maquetació: Àngel Daniel
Producció de l’ePub: booqlab
Arpa
Manila, 65
08034 Barcelona
Reservats tots els drets. Cap part d'aquesta publicació pot ser reproduïda, emmagatzemada o transmesa per cap mitjà sense permís de l’editor.
Jordi Musons
REINVENTAR L’ESCOLA
Una brúixola per a famílies i educadors
per comprendre l’educació del segle XXI
ÍNDEX
1. DE L’EDUCACIÓ DE TALLA ÚNICA A L’EDUCACIÓ A MIDA
Llibres de text vs. fer-se preguntes
Competir, col·laborar o cooperar?
Què és la personalització de l’aprenentatge?
Fer de docents en l’educació del segle XXI
2. NOVES EINES AL SERVEI DE NOUS APRENENTATGES
Nous moviments i noves metodologies
La tecnologia, un aliat o l’opi de la nova generació?
Docència compartida, una nova perspectiva educativa
Bullying, empatia, autoestima i educació emocional
3. PER EDUCAR CAL TOTA LA TRIBU
Les famílies en l’educació del segle XXI
Les escoles innovadores també han de transformar el món
Quins elements solen compartir les escoles avançades?
Quins són els reptes de futur?
INTRODUCCIÓ
Sota el paraigua de la innovació educativa, avui dia a les escoles s’ha obert una profunda discussió per intentar definir quins són els veritables propòsits de l’educació actual. Pràcticament tots els sistemes educatius de tot el món estan immersos en un debat intens sobre el rol que ha de tenir l’escola en ple segle XXI. Estem vivint uns moments extraordinaris que, finalment, han sacsejat tots els agents educatius i han fet sorgir una sinergia col·lectiva que podria començar a desencallar un model educatiu ancorat en la societat de tota una altra època. No és casualitat que la presentació TED més vista per internet sigui sobre educació. Gairebé vint milions de persones han vist el monòleg «L’educació mata la creativitat?»,