Yeni Avrasya Kara Köprüsü: Bu ekonomik koridor Çin ile Avrupa’yı Kazakistan, Rusya ve Belarus üzerinden demir yolu ile bağlamayı amaçlamaktadır. Bu koridor aynı zamanda Kuzey Koridoru olarak adlandırılmakta ve Rusya’nın Trans-Siberya Demiryolu hattını kullanmaktadır. Bu hat üzerinden hâlihazırda yük trenleriyle Chongqing’den Duisburg’a (2011), Yiwu’dan Madrid’e (2015) ve Londra’ya (2017) taşımacılık yapılmaktadır. Kuzey Koridor’u orta ve Güney Ekonomik Koridorları’na göre, daha az ülkenin yer aldığı bir Koridor olmasına rağmen, zorlu hava şartları ulaşımı olumsuz etkilemektedir.
Çin-Orta Asya-Batı Asya Ekonomik Koridoru: Bu koridor Antik İpek Yolu’nu takip ederek, Doğu Türkistan’dan Akdeniz’e kadar uzanan Güney Ekonomik Koridoru’dur. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan bu koridor, tüm bölgesel ekonomileri sadece Çin’e değil, aynı zamanda Avrupa’ya bağlamayı ve böylece Orta Asya ülkelerini dünyaya açacak yeni bir kıtalararası iletişim ağı kurmayı hedeflemektedir. Bu koridorun temel dezavantajı, çok sayıda ülkeden sınır geçişi olması ve bölgedeki siyasi istikrarsızlıktır.
Bu ekonomik koridora ek olarak, Türkiye tarafından önerilen Orta Koridor Girişimi ise, Türkiye’den başlayarak Gürcistan’dan Azerbaycan’a, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben diğer Orta Asya Cumhuriyetleri, Afganistan, Pakistan ve Çin’e ulaşmaktadır. Orta Koridor ülkemizden başlayarak, demiryolu ile sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan (Hazar Denizi’nden feribot ile), Türkmenistan, Kazakistan ve ÇHC’ye uzanmaktadır. Bu sayede Bakü, Aktau ve Türkmenbaşı limanları denizyolu taşımacılığında kullanılmaktadır. Bu limanlara, Alat (Azerbaycan) ve Kuryk (Kazakistan) limanlarının da eklenmesi öngörülmektedir. Bu hattın Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan kısmının yüksek hızlı tren hatları ile Londra’ya bağlanması düşünülmektedir. Orta Koridor, mesafe ve zaman açısından Kuzey Koridoruna bir alternatif oluşturmaktadır. Yiwu’dan yola çıkan bir tren Kuzey Koridoru üzerinden 12 bin km yol kat ederek 18 günde Londra’ya ulaşmaktadır. Orta Koridor ’un temel projesi olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile bu sürenin 12-15 gün arasına düşürülmesi ve mesafenin de 7 bin km daha kısa olması planlanmaktadır. İran’dan geçen güney hattına nazaran daha güvenlikli bir yol olan Orta Koridor, aynı zamanda Çin’in Avrupa ile bağlantısını Rusya’dan geçen Kuzey Koridoru’na bağımlı kılmamak adına önem arz eden bir girişimdir.
Yeni Kurumlar: Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifini finanse etmek için iki önemli kurum kurulmuştur. Bunlardan ilki 2014 yılında kurulan İpek Yolu Fonu’dur. İpek Yolu Fonu Çin tarafından 40 milyar dolar bütçeyle kurulmuştur. İkincisi, 2015 yılında kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası’dır. (AAYB) Asya Altyapı Yatırım Bankası, çok taraflı bir kalkınma bankasıdır. Bir uluslararası finans kuruluşu olan Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın amacı Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’nde yer alan ülkelerin altyapı yatırımlarını finanse etmektir. AAYB’nin 57 tane kurucu üyesi vardır. Kurucu üyelerin 37 tanesi bölge ülkesi 20 tanesi ise İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin de içinde olduğu bölge-dışı ülkelerdir. Banka 100 milyar dolar sermaye ile kurulmuştur. Çin %30’luk sermaye katkısıyla bankanın en büyük hissedarıdır. Türkiye bölge devletleri arasında 7. Toplamda 11. En büyük hissedardır. AAYB’nin kurulması, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarına Asya’da bir rakip çıkması manasına gelmektedir. IMF ve Dünya Bankası’nın, gelişmekte olan ülkelere yardım politikasının temelinde liberal demokrasiyi ve kendi kurumsal çerçevelerini yaygınlaştırma vardır. Fakat Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın en büyük kurucu üyesi olan Çin, yardım politikalarında, diğer ülkelerin iç meseleleriyle ilgilenmemektedir. Bu yüzden Bretton Woods sisteminin siyasi değerleriyle bezenmiş Batılı yardım kuruluşlarına karşı alternatif bir finans kuruluşu olarak tasarlanmıştır.
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «Литрес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на Литрес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.