Ga Groen Of Ga Naar Huis. Logan J. Davisson. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Logan J. Davisson
Издательство: Bookwire
Серия:
Жанр произведения: Сделай Сам
Год издания: 0
isbn: 9783750205154
Скачать книгу
van chemische processen gewijzigd, zodat plastic kan worden geproduceerd. Dit plastic wordt dan gebruikt in tal van sectoren, zoals de geneeskunde of in auto's. In de wereld van vandaag lijkt het erop dat plastic en dus plastic onmisbaar zijn. Om dit te begrijpen, moet u de historische ontwikkeling van de kunststofconsumptie nader bekijken.

      In de loop van duizenden jaren hebben mensen voorwerpen gemaakt van metaal, steen en hout. Niemand kende toen plastic. De eerste kunststoffen, zoals we ze nu kennen, zijn afkomstig van de hars van de rubberboom. Het rubber dat we vandaag de dag kennen, is hier ook vandaan gekomen. Dus je zou kunnen zeggen dat rubber het eerste plastic was.

      Vanuit chemisch oogpunt was celluloid het eerste plastic.

      Celluloid (ook wel celhoorn genoemd) is een groep kunststofverbindingen gemaakt van cellulosenitraat en kamfer. John W. Hyatt was op zoek naar een goedkoop vervangingsmateriaal voor het ivoor van biljartballen en had een proces ontwikkeld waarbij warmte en druk de productie vereenvoudigden. Dit materiaal werd vanaf 1870 geproduceerd door de Celluloid Manufacturing Company onder de merknaam "Celluloid".

      In het begin van de 20ste eeuw vond de Belgische chemicus Baekeland een proces uit voor de productie en verdere verwerking van fenolharsen. Dit plastic werd naar de uitvinder gedoopt tot bakeliet en was het eerste plastic dat echt industrieel werd gebruikt. Dit markeerde het begin van het tijdperk van de kunststoffen.

      Als het onderzoek eenmaal is voortgezet, zal het niet lang meer duren voordat kunststoffen zich in het leven van de mensen hebben gevestigd. We mogen echter niet vergeten dat plastic pas bijna zestig jaar geleden in onze huizen werd geïntroduceerd in de vorm van huishoudelijke apparaten. Het is bewezen dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw ongeveer een miljoen ton plastic werd geproduceerd. Dat klinkt als een enorme menigte. Maar dit is niets vergeleken met de huidige hoeveelheden plastic. Tegenwoordig wordt geschat dat er jaarlijks meer dan 200 miljoen ton plastic wordt geproduceerd.

      Zoals aan het begin vermeld, is de grondstof voor de productie van kunststof aardolie. Olie is echter niet onbeperkt beschikbaar. Een conclusie is dan ook dat het met het huidige hoge kunststofverbruik in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn om kunststoffen te produceren omdat de olie opraakt.

      Zoals u kunt zien, speelt plastic een doorslaggevende rol in onze wereld. In de meeste gevallen wordt plastic gebruikt als verpakkingsmateriaal voor voedsel en shampoos. Maar waarom kunnen we ons ons ons leven niet meer zonder plastic voorstellen?

      Sinds de introductie van plastic in de detailhandel in 1950 heeft het een steeds belangrijkere rol gekregen in ons leven. Je hoeft niet eens naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan om te beseffen hoeveel plastic je in je dagelijks leven gebruikt. Kijk maar eens een paar minuten thuis rond. U zult merken dat kunststoffen een cruciale rol spelen in uw leven. De redenen waarom kunststof en dus kunststof in de productie worden gebruikt, zijn zeer veelzijdig.

      De kosten zijn een doorslaggevende factor. Tegenwoordig kan plastic zeer goedkoop geproduceerd worden. Op dit moment zijn wij als consumenten niet geheel onschuldig. Consumenten willen alles zo goedkoop mogelijk kopen. Maar deze houding leidt tot fatale problemen. Deze problemen uiten zich in het feit dat een stof als plastic niet meer uit ons leven kan verdwijnen.

      Gunstige kosten en gebruiksgemak spelen een doorslaggevende rol. Mensen voelen zich steeds meer op hun gemak, dus u negeert uw omgeving en andere belangrijke zaken. Dit betekent op zijn beurt dat het nageslacht een grote last zal moeten dragen.

      Ook in de geneeskunde spelen kunststoffen een doorslaggevende rol. Kunststof wordt geprezen als een steriele, veelzijdige stof. Bovendien kan het gebruik ervan in de geneeskunde levens redden. Er worden bijvoorbeeld bloedzakjes of infuusflessen van gemaakt. De voordelen zijn eenvoudig uit te leggen. Aan de ene kant kan plastic zeer goedkoop worden aangeschaft en is het geschikt als wegwerpproduct. Een ander voorbeeld zijn de spuiten, die voor elke patiënt één keer worden gebruikt. Zoals u kunt zien, heeft kunststof zich in verschillende industrieën en sectoren stevig verankerd. Dit leidt er echter toe dat er veel meer afval in omloop wordt gebracht. Dit afval vervuilt de oceanen en schaadt uiteindelijk onze eigen gezondheid.

      Het meest uitgebreide gebied waar plastic wordt gebruikt is de verpakkingsindustrie. Er wordt voor een groot deel nutteloos gebruik gemaakt van plastic. Als voorbeeld zie je de plastic folie rond bananen, komkommers of appels. Een totaal onnodig iets! Zij moeten echter wel van een dergelijke verpakking worden voorzien. Ook wordt voorbijgegaan aan de gezondheidsschade die kan worden veroorzaakt door het immense gebruik van de stof in de verpakkingsindustrie. Dit heeft op zijn beurt weer tal van nadelen. Daarom is het belangrijk dat mensen vandaag de dag het onderwerp onder de loep nemen en manieren en stappen ondernemen om een grotendeels plastic-vrij leven mogelijk te maken. Op sommige gebieden, zoals de geneeskunde, is plastic een belangrijke verrijking, maar terwijl u dit boek leest, zult u merken dat er goede alternatieven zijn. De mens heeft plastic in het leven geroepen en is daardoor in staat om alternatieven te vinden.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAgAAAQABAAD/2wBDAAgGBgcGBQgHBwcJCQgKDBQNDAsLDBkSEw8UHRofHh0a HBwgJC4nICIsIxwcKDcpLDAxNDQ0Hyc5PTgyPC4zNDL/2wBDAQkJCQwLDBgNDRgyIRwhMjIyMjIy MjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjL/wAARCBK0C7gDASIA AhEBAxEB/8QAHwAAA