Srećko: La Covid-19 també demostra de quina manera el món està canviant geopolíticament, en el sentit que els estats que van respondre de manera irresponsable a escala nacional també estan responent amb egoïsme en la conjuntura internacional. Nacions com ara l’Iran continuen rebent sancions, en lloc d’ajuda, per part dels Estats Units. I la resposta europea, que determinats països no ajudessin els seus veïns italians i espanyols, demostra clarament la manca de qualsevol tipus de visió geopolítica dins de la Unió Europea. Deixeu-me fer-vos una pregunta sobre un dels setze punts, el que té a veure amb la suspensió del dòlar com a divisa internacional. Podríeu explicar el pensament que hi ha darrere la petició perquè les Nacions Unides proposi una nova divisa internacional?
Vijay: És un tema molt complicat, però, en resum, hi ha dos motius. El problema no només té a veure amb el dòlar en si, sinó amb el sistema financer expressat en dòlars o el que anomenem «complex dòlar-Wall Street». Més de la meitat del comerç mundial es duu a terme en dòlars. Perquè un país com l’Iran pugui comerciar amb un altre país, per exemple, l’Índia, sovint ha d’expressar l’intercanvi en dòlars i utilitzar un sistema de transferència financera ubicat a la Unió Europea i conegut com a SWIFT. L’Iran no pot tenir una relació independent amb altres països: ha d’anar sempre a través dels Estats Units i d’Europa. En aquest sentit, no tenim un sistema financer internacional; el que tenim és un sistema financer dominat per l’Atlàntic Nord. Cal que anem més enllà i deixem enrere aquest sistema financer en què tot està expressat en relació amb el dòlar, perquè atorga un poder econòmic extraterritorial als Estats Units de manera immediata. Els Estats Units poden imprimir diner sense patir per la inflació perquè els diners es fan servir fora dels seus límits i de la seva jurisdicció. La rupia índia, per exemple, no es fa servir fora de l’Índia i, malgrat tot, el seu valor està subjecte al dòlar. La proposta que vam desenvolupar té l’objectiu de reprendre la qüestió de la divisa internacional, un debat que és molt antic. Per què Líbia, per exemple, ha de tenir dòlars al seu banc central? Per què no pot tenir-hi una divisa internacional? Si Líbia vol comerciar amb Itàlia, per què ha de convertir la seva moneda a dòlars i després a euros? Per què no pot comerciar-hi directament i expressar l’intercanvi en el seu propi idioma, en la seva pròpia divisa?
Srećko: Exacte; per què no? Just abans que Gaddafi fos enderrocat per la secretària d’estat nord-americana d’aleshores, Hillary Clinton, i per Nicolas Sarkozy, què és el que volia presentar? Una moneda panafricana. I això suposava un gran problema a causa del control exercit pel banc nacional francès a l’Àfrica occidental.
Vijay: Sí, la majoria de països francòfons encara utilitzen el franc, i Gaddafi va proposar una moneda africana, cosa que és una gran idea. Per què no hi poden haver monedes continentals? De fet, el moviment bolivarià d’Amèrica del Sud, liderat per Hugo Chávez, va concebre la idea de tenir una moneda per al continent, que es va produir inicialment com a moneda digital, de manera que els intercanvis entre Brasil i Veneçuela, per exemple, no s’haguessin d’expressar en dòlars. De fet, és una petició reduïda dins d’un debat molt més ampli que cal tenir sobre la naturalesa de la sobirania de diferents parts del món respecte del complex dòlar-Wall Street. L’Institut de Finances Internacionals ha informat que, des de finals de gener, gairebé seixanta-vuit mil milions de dòlars han sortit del sud global per anar cap al nord. A mesura que augmenta la incertesa, els suposats mercats emergents van perdent diners. La gent està preocupada pel que passarà a Wall Street i a la Borsa de Londres, però què passarà amb els països que s’enfronten a uns deutes desmesurats expressats en dòlars, uns deutes que no es perdonaran? Una de les nostres peticions principals ha de ser un «jubileu del deute», una condonació; que es cancel·lin tots els deutes ara mateix. Comencem per aquí.
Srećko: Històricament, tal com demostra David Graeber en relació amb els desastres d’Egipte, per exemple, els jubileus de deutes van ser un primer pas en una mena de reinici de la societat.10 Van proporcionar als pobres almenys l’oportunitat de participar altre cop en la vida social i econòmica. Però, com es poden implantar mesures com el jubileu del deute, els controls de capital, la suspensió del dòlar o els impostos sobre la riquesa si no tenim alguna mena de govern mundial que estigui disposat a fer-ho?
Vijay: Jo no estic a favor d’un govern mundial, en aquest moment; és impossible. Les Nacions Unides, per exemple, estan relativament paralitzades ara mateix. Ahir, el secretari general de l’ONU, amb molt bon criteri, va demanar un alto el foc en totes les guerres, atesa la pandèmia de la Covid-19 que estem vivint.11 És una declaració d’una importància cabdal, però ningú no se la pren seriosament. El que necessitem, molt a curt termini, és lluitar per aconseguir més sobirania per als països en relació amb les seves economies i més regionalisme. Per exemple, a mi m’agradaria veure que un país de l’Àfrica occidental com ara el Senegal tingués sobirania sobre la seva economia i no estigués subordinada al franc francès. I m’agradaria que la Unió Africana tingués un paper molt més important al continent. El primer suggeriment que faria als governs seria que implantessin controls de capital per aturar l’entrada i sortida de diner calent dels seus països. D’aquesta manera, els rics no es podrien escapar amb els diners i es podrien taxar. Una suposició molt estesa és que, si s’apliquen impostos a la riquesa, s’aturarà l’activitat econòmica. Deixeu-me fer-vos una pregunta: en aquestes últimes dues setmanes, des que tenen lloc totes aquestes quarantenes, s’ha aturat l’activitat econòmica, oi? I per què s’ha aturat? Perquè ha desaparegut la feina. Aquesta crisi confirma l’argument marxista que diu que és el treball el que genera valor; no els diners. Si el treball entra en una vaga general imposada per l’estat, tot el capitalisme s’estremeix i es para en sec. Això demostra que, si els estats implanten controls de capital i apliquen impostos sobre la riquesa, l’activitat econòmica no s’aturarà. Continuarà perquè continuarà el treball. Els diners obtinguts dels impostos sobre la riquesa es poden utilitzar productivament, per exemple, per construir institucions públiques en aquestes societats. No busquem un govern mundial sinó reforçar la sobirania de les regions. La Unió Africana i el projecte bolivarià a l’Amèrica del Sud haurien de poder créixer i hauria de fer-se realitat la unitat del sud de l’Àsia. Si teòricament Europa està a favor de la unitat, per què sempre ataca els intents d’unitat d’altres pobles? Quan els bolivarians van intentar crear un projecte a l’Amèrica del Sud, els europeus es van aliar amb els Estats Units per soscavar-lo, tal com havien soscavat el projecte de la Unió Africana. El que és bo per a uns hauria de ser bo per als altres.
Srećko: Fa poc Hongria va rebre deu avions de mascaretes, guants i altres materials mèdics provinents de la Xina. Creieu que és un senyal, el fet que les connexions de Viktor Orbán amb la Xina hagin donat fruit allà on la Unió Europea ha fracassat?
Vijay: Això ho hauríem de preguntar a Orbán i al govern xinès, però ja hem vist que els xinesos s’han ofert a enviar subministraments a tot tipus de països; no els fan cap examen previ. És a dir, que no és que la Xina hagi preguntat a un país: «Com a país, sou proxinesos?», i segons la resposta els hagi ofert ajuda o no. La Xina ha dit obertament que oferirà ajuda a qualsevol país que la necessiti. La Xina i l’Índia, per exemple, no tenen una relació gaire estreta. La Xina ambiciona la Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda (BRI), mentre que l’Índia s’ha unit als Estats Units en l’estratègia de l’indopacífic, desenvolupada per l’administració Trump per contrarestar la BRI. I, tot i així, el govern xinès s’ha ofert a enviar subministraments a l’Índia. No estic del tot convençut que aquestes accions no tinguin una motivació política. Podria ser perfectament que els xinesos ho veiessin com una oportunitat de «poder tou», però crec que no ho hauríem de reduir a això. No soc dels que creu que tot el que passa amaga una motivació cínica. Penso que la Xina reconeix que això és una pandèmia, i com que han estat capaços de gestionar la Covid-19 internament, ara s’ofereixen a enviar el material que els sobra a un altre lloc.
Srećko: Abans heu esmentat la Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda, i diria que molta gent es pregunta què passarà amb aquesta «nova ruta de la seda». Com creieu que la pandèmia de la Covid-19 afectarà els projectes xinesos