Αυτοί οι τύποι ανθρώπων θα έχουν μια σωστή λειτουργία του μεταιχμιακού συστήματος, αυτό όμως που συμβαίνει είναι ότι δεν είχαν μάθει να το «εκτιμούν», απλώς «αρνήθηκαν» τον συναισθηματικό τους έλεγχο για να τον θεωρήσουν ως «αδυναμία» ή κάτι το ανώφελο.
Η λήψη αποφάσεων των αλεξιθυμικών θα ήταν παρόμοια με των λογικών, ψυχρών και υπολογιστικών, εκείνων που συμφωνούν με όλους και που σποραδικά λαμβάνουν υπόψιν, βασισμένοι στους υπολογισμούς των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, όπου αυτό που περισσότερο πνίγεται, μετατρέπεται στην τέλεια απόφαση, χωρίς να δίνει πρόσβαση στον αυτοσχεδιασμό.
Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους είναι αδιάφορο να διαβάσουν μια συνταγή μαγειρικής ή ένα βιβλίο για το δίκαιο ή μια ρομαντική νουβέλα, δεδομένου ότι η δική τους ζωντάνια είναι η ίδια. Με σκιαγραφημένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας τύπου D, προσταχτικοί, αυτοαπαιτητικοί και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ωστόσο, αυτά τα άτομα μακριά από το ¨ζω χωρίς συναισθήματα», όπως κάποιος θα σκεφτόταν, αυτό από το οποίο πάσχουν ονομάζεται «αποσύνδεση» ανάμεσα στον συναισθηματικό τους κόσμο και στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, με την οποία το σώμα γίνεται το όχημα μέσα από το οποίο δίνεται η διέξοδος
Σε αυτά τα συναισθήματα, δημιουργώντας μια ψυχοσωματική αντίδραση.
Εκφράζεται μια μεγάλη πιθανότητα να φτάσει να αρρωστήσει ψυχοσωματικά, με την εμφάνιση ελκώδης κολίτιδας, σπαστικής κολίτιδας, αγγειακά προβλήματα με υπέρταση ή ισχαιμική καρδιοπάθεια, εκτός από ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Και όλο αυτό εξαιτίας της ανικανότητάς τους να προσφέρουν διέξοδο μέσω άλλων μέσων, όπως η ομιλία, η γραφή ή απλά το ξέσπασμα σε κλάματα.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Banaras Hindu της Ινδίας, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό S.I. Προοδευτικής Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγείας, αναλύει τη σχέση ανάμεσα στην υγεία και στη αλεξιθυμία.
Τα αποτελέσματα πάρθηκαν από ένα δείγμα 150 ενηλίκων στους οποίους αξιολογήθηκαν τα επίπεδα αλεξιθυμίας, η ψυχική υγεία και η ένταση των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλά επίπεδα αλεξιθυμίας σχετίζονταν με μια μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από ψυχολογικές διαταραχές, αιτιολογημένη εν μέρη από το στοιχείο της ανηδονίας στην ίδια την αλεξιθυμία, με το οποίο χάνεται η θετική ζωτικότητα των συναισθημάτων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία μεγάλων αρνητικών εμπειριών.
Γι΄αυτό