Gensyn med sofavAelgerne. Jorgen Elklit. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Jorgen Elklit
Издательство: Ingram
Серия:
Жанр произведения: Социология
Год издания: 0
isbn: 9788771245806
Скачать книгу
>

      

      Jørgen Elklit, Birgit Møller, Palle Svensson og Lise Togeby

      GENSYN MED SOFAVÆLGERNE

      VALGDELTAGELSE I DANMARK

      Forord

      På baggrund af de undersøgelser, vi tidligere havde offentliggjort om valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 1997 – især for så vidt angår danske statsborgere af anden etnisk herkomst og vælgere, der ikke er danske statsborgere – foreslog Indenrigsministeriet i forsommeren 2001, at vi gennemførte en ny og større undersøgelse ved kommunalvalget i november 2001.

      Vi var glade for at kunne påtage os opgaven, og vi har været glade for samarbejdet med først Indenrigsministeriet og – efter ressortændringerne efter regeringsdannelsen i 2001 – Integrationsministeriet, som har dækket de direkte udgifter til den betydelige dataindsamling, der ligger bag undersøgelsens enestående datagrundlag.

      Undersøgelsen bygger nemlig først og fremmest på oplysninger om samtlige vælgere i 25 af landets kommuner, herunder alle de store, således at datagrundlaget er oplysninger om 1,4 mill. af landets vælgere og deres adfærd ved valget i 2001. At den daværende statsminister pludselig udskrev folketingsvalg til den dag, hvor der skulle være kommunalvalg, var upraktisk i forhold til undersøgelsens hovedformål, men det var der jo ikke noget at gøre ved.

      Samtidigheden mellem de to slags valg indebar dog også forskellige fordele og bidrog under alle omstændigheder til, at vi besluttede, at projektets hovedpublikation skulle have en lidt bredere problemstilling end den, vi oprindeligt havde forestillet os. Derfor diskuterer vi også mere bredt, hvad forklaringen kan være på, at valgdeltagelsen i Danmark ikke har vist de samme faldende tendenser, som man ser i de fleste andre lande, og vi knytter bevidst an til Jens Jeppesen og Poul Meyers klassiker fra 1964, Sofavælgerne.

      Vi vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til vore forskellige samarbejdspartnere, ikke kun i de to ministerier – herunder også Anne Birte Pade, der tilbage i midten af 1990’erne foreslog, at vi overvejede at gennemføre undersøgelser af denne type – men også i Danmarks Statistik, i Kommunedata, i København og Århus kommuner – og også til de medarbejdere i de enkelte udvalgte kommuner, der har bidraget til kodning af undersøgelsens data.

      På Institut for Statskundskab har vi som så ofte før nydt godt af god og kompetent sekretærbistand fra Anne-Grethe Gammelgaard, lige som samarbejdet med Aarhus Universitetsforlag og Anette Juul Hansen har været forbilledligt.

      Aarhus Universitets Forskningsfond har bidraget til bogens billiggørelse, hvilket vi er taknemmelige for.

Århus, 7. august 2005 Jørgen Elklit, Birgit Møller, Palle Svensson og Lise Togeby

      KAPITEL 1

      Fornyet interesse for valgdeltagelse

      Da Jens Jeppesen og Poul Meyer i 1964 udgav bogen Sofavælgerne med undertitlen Valgdeltagelsen ved danske folketingsvalg, startede de med at tilkendegive, at det ikke var uden betænkelighed, at de gav en publikation af en videnskabelig undersøgelse en sådan titel. Da betegnelsen første gang dukkede op i dansk sprogbrug i forbindelse med folkeafstemningen om en ny grundlov i 1939, havde den nemlig en nedsættende betydning: „En sofavælger var en medborger, der ikke kunne overvinde sin ugidelighed, men forblev hjemme på sofaen i stedet for at opfylde sin borgerpligt og afgive sin stemme“ (Jeppesen & Meyer, 1964: 11). Men da betegnelsen efterhånden havde fået en mere neutral anvendelse, og da Dansk Sprognævn oven i købet udtalte, at der ikke længere lå noget nedsættende – om end måske nok noget spøgende – i ordet som udtryk for „stemmeberettiget person, der ved valg undlader at afgive sin stemme,“ mente Jeppesen og Meyer nok, at det kunne gå an.

      Her har Dansk Sprognævn næppe fuldstændig ret. Vel ligger der noget spøgende i udtrykket „sofavælger“, men der ligger også noget nedsættende. Sofavælgeren er en borger i et demokratisk samfund, som ikke lever op til sin forpligtelse til at bevæge sig hen til afstemningslokalet og afgive sin stemme, men som foretrækker at dovne den hjemme på sofaen. At der kan være gode grunde til, at man ikke stemmer, er en anden sag. Man kan være syg eller ude og rejse, men har man ikke den slags gode undskyldninger, forventes man i et samfund som det danske at afgive sin stemme – i hvert fald i forbindelse med valg til Folketinget. Det er i Danmark en udbredt opfattelse, at man har en moralsk forpligtelse til at stemme. Derfor ligger der også noget nedsættende i udtrykket sofavælger. Sofavælgeren er én, der ikke gør sin pligt. Sådan var opfattelsen i slutningen af 1930’erne, og sådan er opfattelsen faktisk også i dag. I øvrigt ser det ud til, at det netop er denne „stemmenorm“, man skal interessere sig for, når man skal forklare den høje valgdeltagelse i Danmark.

      Efter den nævnte første videnskabelige publikation fra det nystartede Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet var der i årtier stille omkring udforskningen af valgdeltagelsen ved danske valg. Det er der i hvert fald tre grunde til.

      For det første har valgdeltagelsen over en årrække været stabil og høj ved danske folketingsvalg, så der har ikke været så meget at beskrive og forklare. Da de allerfleste borgere deltager i folketingsvalg i Danmark, har der heller ikke været store forskelle mellem sociale grupper at beskæftige sig med.

      Den anden grund til, at der ikke er forsket meget i, hvem der er sofavælgere, og hvorfor de er det, skyldes manglende eller mangelfulde data. Når man skal udforske valgdeltagelse, har man tre hovedkilder: (1) Valglisterne, (2) den offentliggjorte valgstatistik, og (3) interviewundersøgelser.

      Valglisterne, altså det helt centrale kildemateriale, er normalt hverken tilgængelige for offentligheden eller for forskningen. Princippet om hemmelige valg stiller sig her i vejen. Det unikke ved bogen om Sofavælgerne var netop, at man havde fået adgang til at anvende valglisterne fra en række byer.

      Den offentliggjorte valgstatistik danner grundlag for de såkaldte økologiske undersøgelser, hvor undersøgelsesenheden – og i hvert fald dataindsamlingsenheden – er geografisk-administrative distrikter (for eksempel kommuner). Disse oplysninger kan anvendes til mange ting, for eksempel til at skildre udviklingen over tid og til at beskrive geografiske forskelle i valgdeltagelsen, men sådanne undersøgelser bliver nemt ret overfladiske og uinteressante, hvis man alene må holde sig til valgresultater fra kommuner, kredse og landsdele, uden at kunne kombinere valgoplysningerne med andre oplysninger.

      Normalt gennemføres undersøgelser af vælgeradfærd som surveyundersøgelser, hvor en tilfældig stikprøve af vælgere udspørges om deres adfærd ved valget, som regel i kombination med spørgsmål, der kan bruges til at afdække motiver for denne adfærd. Interviewundersøgelser af valgdeltagelse er imidlertid problematiske, blandt andet fordi svarene sjældent er helt troværdige. Netop fordi mange oplever en pligt til at stemme, er det kun de færreste, der indrømmer, at de ikke har stemt. Interviewundersøgelser har også svært ved at komme i kontakt med de socialt svageste i et samfund. I hvert fald viser erfaringen, at interviewundersøgelser som regel overvurderer valgdeltagelsen.

      Endelig betyder dette, at de empiriske resultater ikke har været særlig interessante, og at de tilgængelige data ikke har været tilfredsstillende, for det tredje, at den faglige interesse for sofavælgerne ikke blev stimuleret og udviklet. Man har mere eller mindre taget det som en selvfølge, at valgdeltagelsen var stabil og høj i de vestlige demokratier, bortset fra USA. Der har været mere spændende spørgsmål at tage fat på, og når disse spørgsmål kunne besvares på et tilfredsstillende grundlag, påkaldte valgdeltagelse sig ikke særlig faglig opmærksomhed.

      I de senere år har en række forhold imidlertid medført afgørende ændringer på disse tre punkter.

      Den faldende valgdeltagelse i vore nabolande

      For det første er det ikke længere en selvfølge i de vestlige demokratier, at valgdeltagelsen er høj og stabil. Som det fremgår af figur 1.1, adskiller Danmark