Comentariile academice sunt date între paranteze după fiecare verset.
Capitolul 1
1 Profeție despre Ninive; cartea viziunilor lui Nahum Elkoseyanin. (Locul de naștere al lui Naum a fost un mic oraș evreiesc Elkosh, a profețit Naum în același timp cu Țefania).
2 Domnul este un Dumnezeu gelos și răzbunător; Domnul este răzbunător și înfricoșător în mânie: Domnul se răzbună pe vrăjmașii Săi și nu-i va cruța pe potrivnicii Săi. (Un zelot și un răzbunător este o descriere exactă a preoților răzbunători ai iudaismului, care s-au răzbunat în orice fel pe toți dușmanii lor).
3 Domnul este îndelung răbdător și mare în putere și nu lasă fără pedeapsă; în vârtej și în furtună este alaiul Domnului, norul este praful din picioarele Lui. (Toate tipurile de fenomene naturale au fost atribuite de oamenii antici lui Dumnezeu, care se presupune că creează toate acestea).
4 El a mustrat marea, și aceasta se usucă și toate râurile se usucă; Basan și Carmel se ofilesc, iar culoarea se estompează în Liban. (Totul, spun ei, se face în lume numai prin porunca lui Dumnezeu).
5 Munții tremură înaintea Lui, și dealurile se topesc și pământul tremură înaintea Lui, și lumea și toți cei ce locuiesc în ea. (Totul, spun ei, se face în lume numai prin porunca lui Dumnezeu).
6 Cine poate sta înaintea mâniei Lui? Și cine poate îndura focul mâniei Sale? Mânia Lui se revarsă ca focul; stâncile se năruie înaintea Lui. (Totul, spun ei, se face în lume numai prin porunca lui Dumnezeu).
7 Domnul este bun, un adăpost în ziua necazului și îi cunoaște pe cei care se încred în El. (Conceptul „Atotputernicul” amesteca în mod bizar trăsăturile zeului antic al nomazilor, zeul furtunii și al deșertului, cu imaginea zeului întregii lumi).
8 Dar cu un potop copleșitor, el va nimici [Nineve] până la temelii și întunericul va cuprinde dușmanii Săi. (Iahve, adică preoții iudaismului, și-a îndreptat mânia împotriva Ninivei, capitala Asiriei).
9 Ce crezi împotriva Domnului? El va face o exterminare, iar dezastrul nu se va mai repeta, (Nineve (locuința sau orașul Ninei), istoria Ninivei datează din mileniul V î.Hr.; în vremurile biblice era capitala regatului asirian ( Secolele VIII-VII î.Hr. Ninive era situată pe malul râului Tigru (acum dealurile Kuyundzhik și Tel-Nebi-Yunus, Irak) În 612 î.Hr. a fost luată de trupele babilonienilor și mediilor).
10 Căci cei care sunt împletite ca spinii și beți ca bețivii, vor fi devorați cu totul ca miriștea uscată. (O analogie cu plantele, paiele și bețivii).
11 Din voi a ieșit unul care a complotat răul împotriva Domnului, care a făcut un sobor rău. (Vinovația Ninivei este că de la ea „a ieșit cel care a complotat răul împotriva Domnului”).
12 Așa vorbește Domnul: Deși sunt în siguranță și mulți, totuși vor fi tăiați și vor pieri; dar desi te-am ingreunat, nu te voi mai ingreuna. (Preoții evrei amenință prin profet).
13 Și acum voi rupe jugul Lui care este asupra ta și îți voi rupe legăturile. (Preoții evrei amenință prin profet).
14 Și cu privire la tine, [Asur], Domnul a hotărât: nu va mai fi sămânță cu numele tău; din casa zeului tău voi nimici idolii și idolii; Îți voi pregăti un mormânt în el, pentru că vei fi disprețuit. (Asiria, Assur (Ashur) – în scrierile cuneiforme asiriene cuvântul „Assur” este desemnarea orașului, a țării și a zeului Assur. Inițial, statul Assur, cu capitala Ashur, era situat în partea superioară. cursurile râului Tigru, de-a lungul malului estic (2000 -1450 î.Hr. – Vechea perioadă asiriană).Se presupune că la început orașele asiriene Ashur și Ninive (care a devenit ulterior noua capitală) au fost colonii babiloniene.Statul Assur a atins cea mai mare prosperitate în anii 800-700 î.Hr., transformându-se într-un imperiu imens – cea mai mare putere a vremii sale (epoca neo-asirică, epoca războaielor active). În Biblie, numele Asiria (asirian) se referă la diverse zone din Assur: în Ieremia 2:18 și 2 Regi 23:29 Babilonul (babilonian) este înțeles, în Ezra 6:22 – Profeții din Persia (persan) din Biblie vorbesc despre aroganța Asiriei și despre devastarea care se va întâmpla în cele din urmă asupra Asiriei (Isaia 10:8-12; Eze 31:3; Sof 2:13-15; Zah 10:unsprezece).
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «ЛитРес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.