Tal. Henrik Kragh Sorensen. Читать онлайн. Newlib. NEWLIB.NET

Автор: Henrik Kragh Sorensen
Издательство: Ingram
Серия:
Жанр произведения: Журналы
Год издания: 0
isbn: 9788771843057
Скачать книгу

      

      »… Aarhus Universitetsforlags utroligt vellykkede serie«

      Søren Schauser, Berlingske

      TÆNKEPAUSER 1-48

      FRIHED af Hans-Jørgen Schanz

      NETVÆRK af Jens Mogens Olesen

      MONSTRE af Mathias Clasen

      TILLID af Gert Tinggaard Svendsen

      LIVSHISTORIEN af Dorthe Kirkegaard Thomsen

      FJENDSKAB af Mikkel Thorup

      FOLK af Ove Korsgaard

      DANMARK af Hans Hauge

      NATUR af Rasmus Ejrnæs

      VREDE af Thomas Nielsen

      MYRER af Hans Joachim Offenberg

      POSITIV PSYKOLOGI af Hans Henrik Knoop

      KROPPEN af Verner Møller

      KÆRLIGHED af Anne Marie Pahuus

      ERINDRING af Dorthe Berntsen

      HÅB af Bertel Nygaard

      TID af Ulrik Uggerhøj

      SANDHED af Helge Kragh

      MENNESKET af Ole Høiris

      MAGI af Jesper Sørensen

      LOVEN af Gorm Toftegaard Nielsen

      TERROR af Carsten Bagge Laustsen

      LITTERATUR af Dan Ringgaard

      ROMANTIK af Katrine Frøkjær Baunvig

      FAMILIEN af Peter C. Kjærgaard

      LYKKE af Christian Bjørnskov

      UNIVERSET af Steen Hannestad

      SPØRGSMÅL af Pia Lauritzen

      GUD af Svend Andersen

      SEX af Ditte Trolle

      NYDELSE af Rasmus Ugilt

      KORRUPTION af Mette Frisk Jensen

      POLITIK af Michael Bang Petersen

      TRO af Peter Lodberg

      HJERNEN af Leif Østergaard

      HJERTET af Diana M. Røpcke

      VILJE af Søren R. Fauth

      SPROG af Mikkel Wallentin

      OVERVÅGNING af Anders Albrechtslund

      SMAG af Susanne Højlund

      TORTUR af Morten Dige

      TEKNOLOGI af Kasper Hedegård Schiølin

      EUROPA af Jørgen Møller

      GAVEN af Anders Klostergaard Petersen

      ALDER af Suresh Rattan

      VIDEN af Kristian Hvidtfelt Nielsen

      TAL af Henrik Kragh Sørensen

      DEMOKRATI af Svend-Erik Skaaning

      HENRIK KRAGH SØRENSEN

      tæn

      ke

      pau

      se

      r

      OMRINGET AF TAL

      SVARET ER ALTID 42

      Tænk på et tal. Et helt tal, som er større end 0. Læg nu 4 til dit tal, og gang resultatet med 3. Gang det med 2 og så med 3 igen. Tag nu tværsummen af resultatet, det vil sige, læg resultatets cifre sammen. Hvis denne tværsum har mere end et enkelt ciffer, så tag tværsummen af tværsummen – og bliv ved med det, indtil du kun har et enkelt ciffer tilbage. Gang så resultatet med 4, og læg 6 til. Hvis du har regnet rigtigt, tænker du på tallet 42.

      Det kan godt være, at det er længe siden, at du har regnet i hovedet, og det kan også godt være, at det ikke er let at følge skriftlige anvisninger på denne måde. Men det, jeg bad dig om, var at følge en opskrift på en udregning – en algoritme – ud fra dit eget udgangspunkt.

      Jeg lagde op til, at du skulle arbejde og jonglere med tal: lægge dem sammen, gange dem med hinanden og tage tværsummen af dem. Nogle af trinene kunne du sikkert foretage i hovedet, andre måtte du måske ty til et stykke papir for at holde styr på.

      Hvis du for eksempel tænkte på tallet 7, må du have noteret 7, 11, 33, 66, 198, 18, 9, 36 og 42. Og måske blev du såre forundret over, at jeg vidste, hvilket tal du endte med at tænke på.

Jeg er dog ikke tankelæser; jeg er bare gode venner med tal.

      Mit lille eksempel viser, at vi kan tale om tal, regne med dem, tænke over dem, men også indimellem forundres over dem. Samtidig har vi også et sprog til at tale om tal: Tallene har navne, og vi matematikere taler om operationer på tal og algoritmer som opskrifter.

      Nogle gange har vi også tilbøjelighed til at tilskrive tal en helt særlig mening. Det gør for eksempel hovedpersonen Arthur Dent i den engelske forfatter Douglas Adams’ kultværk The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy fra 1979: Dent er den sidste overlevende, efter at de onde rumvæsener vogonerne har sprængt jorden i luften, og på sin rejse rundt i universet erfarer Dent sidenhen, at svaret på alting, på livets mening og universets begyndelse er et tal, nemlig 42.

      Romanen, som Adams spøjst introducerede som en ”trilogi i fem dele”, har lige siden udgivelsen betaget utallige fans, og mange af dem har forsøgt sig med mange forskellige forklaringer på, hvorfor Adams tillagde lige netop tallet 42 denne mystiske aura. For kan det virkelig være tilfældigt, at prins Albert, som var gift med den engelske dronning Victoria, døde, da han var 42 år gammel, og at de havde 42 børnebørn, og at deres oldebarn Edward den 8. abdicerede i en alder af 42. Eller er der noget med det der tal?

      Umiddelbart før sin død i 2001 punkterede Adams dog alle talnørdernes spekulationer: Det var bare for sjov. Han ville afdække vores absurde tendens til at søge mening i alle mulige tilfældigheder ved at henvise til et helt almindeligt tal, og han tænkte: 42 passer helt perfekt, hverken for stort eller kompliceret et tal.

      Omvendt kan du jo forsøge at forestille dig en dag helt uden tal. Hvor svært kan det være? Dit liv og din hverdag afhænger vel ikke af tal? Men jo, det gør den faktisk, min gør i hvert fald.

      Den første mandag i april 2016 var en dejlig forårsdag, og jeg var på vej ind til Strøget i Aarhus. Bus 4A var godt proppet, med blandt andet en tvillingebarnevogn, ni unge mænd og kvinder, cirka et dusin pensionister, 19 børnehavebørn og mindst en talnørd stående i midtergangen. Jeg steg af bussen på Vesterbro Torv, satte mig ind på min stamcafé i Vestergade 52 og bestilte en americano til 34 kroner, mens jeg betragtede gadens liv, indtil jeg havde aftalt at mødes med nogle venner klokken 17. Udenfor passerede børnehaven fra bussen forbi, og jeg noterede, at børnene pænt fulgtes ad to og to, på nær en, som holdt pædagogen i hånden.

      Det var bare en helt tilfældig dag, men alligevel var den fyldt med både vigtige og knap så vigtige tal. Hvilken katastrofe kunne det for eksempel ikke